Хамас“ за първи път се извини на жителите на ивицата

...
Хамас“ за първи път се извини на жителите на ивицата
Коментари Харесай

Хамас се извини на жителите на ивицата Газа за страданията, причинени от войната

„ Хамас “ за първи път се извини на жителите на линията Газа за страданията, породени им от войната с Израел. Извиненията бяха поднесени в дълго изказване, оповестено нощес в канала на " Хамас " в „ Телеграм “, съобщи Франс прес.  

В изказването се споделя, че палестинската ислямистка формация сервира своите извинения за компликациите, породени от войната против израелската войска, която продължава към този момент шест месеца. Но в текста " Хамас " удостоверява и желанието си да продължи военните дейности, които съгласно групировката би трябвало да създадат допустимо постигането на „ победа и независимост “ за палестинците. Групировката също по този начин благодари на жителите на линията Газа и декларира, че осъзнава, че те са изтощени от войната.

Организацията добавя, че се е пробвала да вкара ограничения, с цел да облекчи компликациите на хората и като образец показва по-специално опитите за " надзор на цените ".

„ Хамас “ също по този начин твърди, че, с цел да позволи проблемите, породени от окупацията, беседва с всички представители на обществото в Газа, споменавайки тук и други въоръжени придвижвания, национални комитети и фамилии.

Анклавът претърпява компликации още отпреди войната, поради наложената от Израел обсада през 2006 година В Газа от години  бедността и безработицата са огромни, а потребността от филантропична помощ е голяма. Доставките са извънредно незадоволителни, а по-голямата част от популацията в този момент поради военните дейности беше насила да се реалокира в най-южната част на анклава, към Рафах, покрай затворената граница с Египет. Град Рафах, който имаше под 300 000 поданици преди войната, съгласно оценките на Организация на обединените нации, сега е приютил над един милион души.

През последните месеци няколко фигури от „ Хамас “, измежду които Халед Мешаал, някогашния началник на политическото бюро на организацията, споделиха, че са нужни „ жертви за свободата “ на палестинците.

Войната в Газа беше провокирана от невижданата офанзива на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври, в която починаха минимум 1160 души, главно цивилни, заяви Франс прес, като се базира на публични израелски данни. Тогава почти 250 души бяха отвлечени, като 130 от тях към момента са заложници в линията Газа. Смята се, че 34 от тях може да са към този момент мъртви, написа Българска телеграфна агенция.

В отговор на офанзивата на " Хамас " против израелската територия Израел се зарече да унищожи палестинската формация, която дружно със Съединени американски щати и Европейски Съюз е оповестила за терористична организация, и предприе атака, при която бяха убити 32 782 палестинци, съгласно последните данни на Министерството на здравеопазването на „ Хамас “ в линията Газа.    

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР