Хамас съобщи, че при израелски въздушен удар е бил убит

...
Хамас съобщи, че при израелски въздушен удар е бил убит
Коментари Харесай

Израел напусна преговорите с Хамас и получи от САЩ бомби за поразяване на бункери

" Хамас " заяви, че при израелски въздушен удар е бил погубен палестинският академик Суфян Таех и фамилията му. 

Бомбите BLU-109

В материал, оповестен в американското издание " Уолстрийт джърнъл ", се споделя, че Съединени американски щати са дали на Израел 100 бомби, предопределени за поразяване на укрепени цели или цели, заровени надълбоко подземен, като да вземем за пример военни бункери, както и десетки хиляди други оръжия за войната против радикалната формация " Хамас ", съобщи ДПА, на която се базира Българска телеграфна агенция.

" Уолстрийт джърнъл " заяви през вчерашния ден, цитирайки американски чиновници, че Израел е получил бомби за поразяване на бункери с бойна глава " Би Ел Ю-109 " (BLU-109), предопределена да пробива бетон, преди да експлодира.

Доставките на спомагателни оръжия и муниции, в това число на към 15 000 бомби и 57 000 артилерийски снаряда, започнаха малко след нападението на " Хамас " против Израел и не престават и досега, отбелязва ДПА.

Съединени американски щати, които доставяха оръжия и муниции на най-близкия си съдружник в района още преди експлоадирането на спора в Газа, досега не бяха давали информация за общия брой на оръжията, пратени на Израел, или за броя на бомбите за поразяване на бункери, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Бойните глави " Би Ел Ю-109 " са създадени по този начин, че с огромна акуратност да унищожават бункери или други цели, заровени надълбоко подземен, като да вземем за пример тунели. " Хамас " има мрежа от тунели, която се разгръща на стотици километри под линията Газа, прецизира ДПА. Тунелите освен обезпечават на " Хамас " скривалища, само че разрешават на членовете на групировката да се появяват ненадейно и да изчезват още веднъж.

Армията на Израел е високо развита и също разполага с бомби, които могат да унищожават бункери, отбелязва ДПА. Според " Уолстрийт джърнъл ", когато Съединени американски щати са доставяли муниции на Израел след офанзивата на " Хамас " на 7 октомври, те са поискали основният им съдружник да подсигурява, че жертвите измежду мирното население ще бъдат лимитирани.

Краят на договарянията?  

Канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху заяви, че диалозите в Катар за възобновяване на прекратяването на огъня във войната в Газа са стигнали до задънена улица и израелските договарящи ще се върнат вкъщи.

По разпореждане на Нетаняху ръководителят на израелската работа за външно разузнаване Мосад Давид Барнеа е разпоредил на екипа си да напусне Катар.

" Терористичната организация " Хамас " не съблюдава своята част от съглашението ", се споделя в изказване на канцеларията на Нетаняху. По-конкретно това се отнася до освобождението на всички деца и дами, отвлечени в линията Газа от бойците, които нападнаха Израел на 7 октомври.

С огромни очаквания за триумф в договарянията за Катар от Дубай, където взе участие в срещата за климата КОП28,.

Израел подозира, че 20 дами и две деца към момента се намират в Газа. Това включва жена и двамата ѝ дребни сина, които преди няколко дни бяха оповестени за мъртви от ислямистката организация " Хамас ". Според боен представител гибелта им не е доказана.

Миналата седмица Израел и " Хамас " се споразумяха за преустановяване на огъня с посредничеството на Катар, Египет и Съединени американски щати, което беше удължено за малко на два пъти, напомня ДПА. През това време " Хамас " освободи 105 заложници, а Израел освободи в подмяна 240 палестински пандизчии.

Огън след края на примирието

След края на едноседмичното помирение през вчерашния ден сраженията в Газа продължиха. Армията на Израел сподели, че " Хамас " е нарушил съглашението за прекъсване на огъня, като е изстрелял през вчерашния ден сутринта ракети към Израел. Няма информация за вреди или жертви.

Израелската войска заяви, че е бомбардирала през вчерашния ден повече от 400 терористични цели.

Изтребители са бомбардирали повече от 50 цели към град Хан Юнис в южната част на анклава, споделиха публични представители. Войските също по този начин са нападнали с танкове и ориентирани въздушни удари бойци на " Хамас ", както и инфраструктура в региона Бейт Лахия в Северна Газа.

Правителството на ислямисткото придвижване " Хамас " съобщи през днешния ден, че 240 души са убити в палестинския анклав Газа след края на примирието с Израел през вчерашния ден, съобщи Франс прес. При " стотици въздушни удари, артилерийски обстрели и бомбардировки от морето " са ранени 650 души, се споделя в изказване на " Хамас ". 

Палестинското министерство на висшето обучение съобщи, че при израелски въздушен удар в град Ал Фалуджа на 30 километра североизточно от град Газа са били убити известният палестински академик Суфян Таех и неговото семейство.

В отговор " Хамас " е нападнала група израелски пехотинци, ситуирани северозападно от град Газа в региона на Ал Тауам, " вследствие на което има починали и ранени ", съобщи Ройтерс.

Високопоставен консултант на премиера Нетаняху съобщи в това време, че Израел ще спомага за даването на филантропична помощ на жителите на Газа, до момента в който сраженията там не престават.

" През деня десетки камиони минаха в Газа, откакто получиха позволение от израелска страна " сподели представителят на израелската армияпод полковник Лернер пред публицисти, представен от Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР