Хамас предприе действия, с които да притъпи бдителността на Израел

...
Хамас предприе действия, с които да притъпи бдителността на Израел
Коментари Харесай

Бивш посланик на Израел в България: Хамас направи всичко възможно да ни приспи

" Хамас " предприе дейности, с които да притъпи бдителността на Израел преди началото на нападението си от линията Газа.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 97
Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция някогашният израелски дипломат в България Давид Коен. Дипломатът сподели, че предходната седмица е имало договаряния сред Израел и Хамас, на които израелските управляващи са се съгласили да усилят броя на палестинските служащи от линията Газа, които отиват да работят в Израел, а ислямисткото придвижване е поело ангажимент да се въздържа от прояви на принуждение. От днешна позиция, споделя Коен, е ясно, че тактиката на " Хамас " е била с тези договаряния да „ приспи “ израелците. „ Тук се мислеше, че в случай че дадем повече хубави условия за Газа, ще имаме мир “, само че това беше номер, сподели той.

За него е „ непонятен “ фактът, че израелското разузнаване се оказа импровизирано за нападението, което радикалната ислямистка формация " Хамас " предприе против Израел в края на предходната седмица. Разузнавателната информация на Израел не беше задоволително добра и по тази причина офанзивата на " Хамас " беше изненада, съобщи дипломатът. Той направи ангажимента, че от 8 години е пенсиониран и не е в системата на израелското министерство на външните работи.

По думите му палестинските бойци са били добре готови, употребявали са механически средства, тъй че израелската гранична защита да не може да планува проникването на „ стотици терористи “ през границата. 

Не мисля, че Израел има желание да вземе властта и да управлява изцяло линията Газа, само че ще създадем всичко допустимо да предотвратим повтарянето на това, което се случи в този момент, сподели Коен. Той предизвести, че е рисково други страни да вземат страна по спора в Газа, тъй като това „ ще направи по-сложна обстановката “.  Коен сподели, че е било отправено предизвестие към ливанската формация " Хизбула " и Иран да не подхващат никакви начинания. „ Иранците са тези, които дават зелена светлина и на Хамас, и на Хизбула. Те ги поддържат и им доставят оръжия “, съобщи още някогашният дипломат. 

Давид Коен бе дипломат на Израел в България от 1996 до 2000 година. В края на мандата си получи медал " Стара планина " първа степен " за изключително огромните му заслуги за укрепването и развиването на българо-израелските връзки ", демонстрира информация на дирекция " Справочна информация " на Българска телеграфна агенция.

От събота насам бойците на " Хамас " убиха над 700 израелци, раниха 2400 и взеха над 100 души за заложници съгласно последните данни на Ройтерс. Това е най-смъртоносното нахлуване на територията на Израел от Войната от Йом Кипур, избухнала преди тъкмо 50 години.

Израел отговори с въздушни удари против палестинския анклав, където починаха 558 души и бяха ранени над 2800, заяви ДПА, като се базира на информация на здравното министерство там.

" Хамас " е в листата с терористични организации на Израел, Европейския съюз и Съединените щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР