Хамас поддържа връзки с няколко регионални сили и организации в

...
Хамас поддържа връзки с няколко регионални сили и организации в
Коментари Харесай

Катар, Иран, Турция и извън тях: Галактиката от привърженици на Хамас

Хамас поддържа връзки с няколко районни сили и организации в Близкия изток от основаването си през 1987 година Независимо дали става дума за финансиране, военна помощ или идеологическа поддръжка, палестинското ислямистко придвижване може да разчита на няколко съдружници в смъртоносната си борба с Израел.

След смъртоносната офанзива на Хамас против Израел на 7 октомври, страните и организациите, които поддържат палестинското ислямистко придвижване, са под лупа. Алжир, Иран, Судан и Тунис намерено показаха поддръжката си за Хамас през последните дни. Класифицирана като терористична организация от Съединените щати, Европейския съюз и Израел, Хамас е открила мощни връзки с няколко районни сили от основаването си през 1987 година

Независимо дали от Доха, Техеран или Анкара, поддръжката за Хамас идва под разнообразни форми: стопански, военни и идеологически. FRANCE 24 преглежда връзките на придвижването с няколко непознати страни.

Финансовите и политически връзки на Катар с Хамас

Доха е основен финансов покровител на Хамас. „ Тяхната финансова поддръжка от 30 милиона $ на месец е потвърдена и обществена “, сподели Дидие Милиард, заместник-директор на Френския институт за интернационалните и стратегически въпроси (IRIS). „ Тези заплащания са оправдани за възнаграждение на държавни чиновници в Газа, а ние чудесно знаем, че последните са членове на Хамас. Следователно парите на Доха са еквивалентни на директна поддръжка за тази организация, която държи палестинския анклав с желязна ръка в продължение на доста години. “

Финансовата поддръжка стартира преди пет години, с цел да се избегне „ огромна филантропична рецесия в Газа “, защото Френският вестник Libération заяви през 2018 година Първото заплащане от 15 милиона $ дойде в три огромни куфара, импортирани в Газа през израелския граничен пункт в Ерез, в северната част на анклава. Пратеникът на Катар в Газа, Мохамед ал-Емади, известен също като неофициалния медиатор сред линията Газа, Доха и Израел, достави парите.

Тези парични преводи се реализираха с утвърждението на израелците и интернационалната общественост, заяви The Times of Israel на 8 октомври. Според новинарския уебсайт, министър-председателят Бенямин Нетаняху „ предприе метод, който раздели властта сред Ивицата Газа и Западния бряг – поставяйки на колене президента на палестинската власт Махмуд Абас, като в същото време предприе ходове, които поддържаха Хамас терористична група ”. Освен това, „ през множеството време израелската политика беше да се третира палестинската власт като задължение, а Хамас като актив “.

Връзките на Катар с Хамас са освен финансови, само че и политически. Шефът на Хамас Исмаил Хания живее най-вече в Доха от 2012 година, а политическото бюро на ислямисткото придвижване се намира в столицата на Катар. „ Опасната игра “ на дребното емирство не свършва дотук, сподели Мириам Бенрад, специалист по Близкия изток и професор по интернационалните връзки в Международния университет Шилер. „ В допълнение към семейството на някои видни водачи на политическия клон на Хамас, Доха също незабавно се нарежда като договарящ по въпроса за израелските заложници през последните дни. Това косвено ускорява ролята на дребната монархия в Персийския залив. “

Международната общественост също е добре осведомена с въздействието на Катар върху Хамас. Германия, да вземем за пример, в четвъртък прикани Катар да играе „ значима роля “ за освобождението на заложниците, „ тъй като те имат информационни канали, които ние нямаме “.

Иранската „ Оста на съпротивата “ 

Иран, една от районните сили в Близкия изток, също поддържа тесни връзки с Хамас. Има „ две равнища “ в връзките сред Техеран и ислямисткото придвижване, съгласно Billion. „ На обществено равнище Иран поддържа палестинската национална идея, с подчертана поддръжка за Хамас. “ На процедура Иран образува – дружно с Хамас, палестинското придвижване Ислямски джихад и ливанската формация Хизбула – по този начин наречената „ Оста на съпротивата “ против Израел. Това е един от главните съставни елементи на иранската външна политика в Близкия изток.

„ Второто равнище не е обществено: Това е или финансова, или логистична помощ от Революционната армия “, сподели Милиард. Хания разкри в изявление за Al Jazeera при започване на 2022 година, че Иран е платил общо 70 милиона $ на палестинската група. Техеран по-общо финансира всички палестински въоръжени групировки в размер на 100 милиона $ годишно, съгласно доклад на Държавния департамент на Съединени американски щати, оповестен през 2020 година

„ Военната поддръжка се дава посредством трансфер на иранска технология “, сподели Уасим Наср, публицист от FRANCE 24, профилиран в джихадистки придвижвания. „ Това се състои в даване на опит в производството на дронове и модифициране на цивилен дронове във военни дронове. Но това може също по този начин да значи доставка на муниции и оръжия, които минават през Синайския полуостров в Египет. ”

Естеството на връзките сред Хамас и Иран накара някои интернационалните новинарски източници да посочат отговорността на Техеран за офанзивата от 7 октомври. The Wall Street Journal в публикация от 8 октомври твърди, че „ Иран е оказал помощ за планирането на офанзива против Израел в продължение на няколко седмици “. Иранският режим от своя страна отхвърли каквото и да е присъединяване в офанзивата и приказва за „ подправени клюки “.

„ Твърде рано е да се открият всички отговорници за тази офанзива “, сподели Бенраад, добавяйки „ Наводнението в Ал-Акса ” интервенцията, наречена от Хамас на своята атака, може да усили напрежението в района. „ Иран индиректно се конфронтира с Израел в продължение на доста години и офанзивата на Хамас ще ускори този модел. “

Турция дава „ риторична поддръжка “

„ Няколко неправителствени организации дават филантропична помощ “ в Газа, само че Анкара дава „ най-вече риторична поддръжка “ за Хамас, сподели Наср. Турция има дългогодишна традиция в поддръжка на палестинската идея. Нейният президент, Реджеп Тайип Ердоган, повтори поддръжката си през юли предходната година, когато сподели, че „ основаване на самостоятелна палестинска страна със столица Източен Йерусалим в границите на границите от 1967 година въз основа на параметрите на Организация на обединените нации е от значително значение за мира и стабилността на целия ни район “. < p> В съпоставяне с Катар и Иран поддръжката на Турция е по-скоро „ политическа “, в сравнение с финансова или военна, сподели Billion. Освен това турското държавно управление освен поддържа връзки с Хамас, само че и с Палестинската власт, като Ердоган приветства лидерите и на двете до Анкара предишния юли.

И въпреки всичко, „ Турция неведнъж постила аления килим за Хамас през последните години “, сподели заместник-директорът на IRIS. Случайните визити в Анкара от Ханийе, който живее в непринудено заточение сред Катар и Турция също са фактор.

След офанзивата от 7 октомври Анкара се опита да работи като медиатор в израелско-палестинския спор.Ердоган първо прикани Израел и Хамас да „ поддържат мира “, след което осъди „ срамните способи “ на Израел като част от военния му отговор против линията Газа. Официален източник сподели на Агенция Франс Прес и Ройтерс на 11 октомври, че Турция води договаряния, целящи да обезпечат освобождението на цивилни, отвлечени по време на интервенцията „ Наводнението в Ал-Акса “.

Газа се приготвя за земята нападателно, само че може ли Израел да реализира задачите си?

Египетски корени, проблематични връзки

Връзките сред Египет и Хамас са исторически – палестинското придвижване е клон на Мюсюлманското приятелство, ислямска организация, учредена в Египет през 1928 година Тези връзки отслабнаха през 2013 година, когато маршал Абдел Фатах ал-Сиси пристигна на власт посредством прелом против демократично определения Мохамед Морси от Мюсюлманското приятелство.

В близкото минало Хамас се възползва от тунелите, заобикалящи египетската граница към Газа, нелегално внасяйки артикули от първа нужда, строителни материали и даже оръжия. По-късно египетските управляващи затвориха множеството от тунелите. Кайро леко промени позицията си при започване на 2018 година, като позволи някои търговски артикули в Газа. Хамас е събрал повече от 12 милиона $ налози на месец през 2021 година върху тези артикули, съгласно американския мозъчен концерн Съвет за интернационалните връзки.

След офанзивата на Хамас на 7 октомври Кайро се нарежда като медиатор в спора, сходно на Анкара. Египет, първата арабска страна, която призна съществуването на Израел през 1979 година, също по този начин е единственият отвор към света за Газа, през граничния пост Рафах, ситуиран в южната част на палестинския анклав.

Мохамед Дейф, неуловимият проектант на офанзивата на Хамас против Израел

Хизбула е „ изцяло подготвена " да се намеси

Ливанската Хизбула от своя страна не има намерение да посредничи сред Израел и Хамас след „ Ал -Aqsa Flood ” интервенция. Шиитското ислямистко придвижване съобщи в петък, че е " изцяло готово " да се намеси против Израел навреме по време на проява в поддръжка на палестинците в Бейрут. „ Първите връзки на Хизбула с Хамас датират от 90-те години на предишния век, когато водачите на палестинското ислямистко придвижване бяха експулсирани в регион на Южен Ливан, където присъстваше Хизбула “, сподели Наср от FRANCE 24.

От този интервал Хизбула поддържа мощни връзки с Хамас, макар че двете организации са имали разнообразни гледни точки – изключително по време на гражданската война в Сирия през 2011 година През последните месеци Хизбула и Хамас евентуално са се срещали в Бейрут неведнъж с представители на Ислямския джихад и Иран Силите на Ал-Кудс – в резюме „ Оста на съпротивата “. Тяхната цел е била „ деликатно да възнамеряват офанзивата в Израел “, съгласно френскоезичния вестник в Ливан The Orient Le Jour.

Биллион е по-предпазлив: „ Не знам нищо за това, което беше разисквано, само че е значимо да схванат, че тези разнообразни групи имат идеологическо-политическа непосредственост и конвергенция по отношение на нужната битка против (Израел). “

Тази публикация е превод на оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР