Хамас е загубил контрола над северната част на Ивицата Газа

...
Хамас е загубил контрола над северната част на Ивицата Газа
Коментари Харесай

Йоав Галант: Хамас губи контрол над Газа

Хамас е изгубил контрола над северната част на Ивицата Газа и Израел е постигнал огромни триумфи в град Газа, крепостта на групировката. Това съобщи на специфична конференция военният министър на Израел Йоав Галант.
В северната част на линията Газа, Хамас загуби надзор. Всъщност ние направляваме целия горен и централен обсег, северната част на територията и изключително град Газа. Няма да има безвредно място в нито една точка, до момента в който не приключим задачата си - да върнем отвлечените по домовете им и да предизвикаме разпадането на Хамас, както на военния, по този начин и на държавния му капацитет.
Йоав Галант, министър на защитата на Израел

Израел се закле да смаже Хамас в Газа след непредвиденото нахлуване на бойците на 7 октомври, при което убиха към 1200 души и взеха към 240 заложници.

Но даже когато войските му управляват все по-голяма част от опустошената северна част на Газа, израелското държавно управление призна, че не знае какво ще прави с територията след провалянето на Хамас.

 
Наш дълг е да спечелим тази война. Победата значи, че Ивицата Газа към този момент няма да съставлява военна опасност, че организацията Хамас ще престане да съществува и че в случай че възникне някаква опасност, ние ще можем да действаме против опасността с цялостна независимост на деяние.
Йоав Галант, министър на защитата на Израел

В същото време високопоставеният представител на Хамас Осама Хамдан съобщи на конференция в Бейрут, че борбата с Израел към момента е първоначално. Според него бойците направлявали бойната обстановка на терен.

 
Постигаме съгласие и по-късно израелците го анулират и се отдръпват от него. Последният път беше преди два дни. Казвам ясно на фамилиите на арестуваните и на чужденците - ние желаеме децата ви да се върнат при вас, само че този, който пречи на това, е Нетаняху.
Осама Хамдан, върховен чиновник на Хамас

Западът и Израел са оповестили Хамас за терористична организация.

Отговорът на Израел с най-интензивните бомбардировки до момента е пагубно за 2,3 милиона палестинци в Газа. По данни на палестинското здравно министерство са починали повече от 11 200 души, две трети от които дами и малолетни. Около 2 700 души са оповестени за изчезнали. Почти цялото население на Газа се е струпало в южните две трети на дребната територия, където изискванията се утежняват.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР