Хамамите са част от съвременната градска култура – видяхме го

...
Хамамите са част от съвременната градска култура – видяхме го
Коментари Харесай

Хамам блажений

Хамамите са част от актуалната градска просвета – видяхме го и в сериала „ Емили в Париж “, където Емили и нейните приятелки си направиха среща по женски, разпускайки топлес из първокласно изглеждащите пространства. Решихме да проучим въпроса. Няма да е необичайно, в случай че определим хамама като композиция от хигиена и нематериалност. От антични времена той се е употребявал, с цел да подреди човек тялото и душата си, да се отърве от всичко излишно и като че ли да се роди още веднъж. Вероятно това е главната причина за известността му през днешния ден, и то в изискванията на модерния град.Турският хамам прилича римските терми, само че с ориенталски привкус – тялото се загрява както от парата, по този начин и от нагретите стени и каменни кревати, въздухът е с висока мокрота и с удобна температура към 35-50 градуса. В древността хамамът е имал формата на длан с пет пръста: посетителите е трябвало да обикалят пет пространства с друга температура, ситуирани в полукръг, освен това в строга поредност, с цел да се спести стресът на тялото.  Всяко от пространствата в предишното е имало свое предопределение, което е съхранено значително и в актуалния хамам. В джамекян попадате незабавно след входа – тук може да пиете чай и да се съблечете. Пещемал е помещението, в което взимате душ. Согюклук е „ подготвителната “ стая с мраморна скамейка „ чебек-таши “, в която температурата е 35°C. Главното помещение, харарет, е с кръгла форма – тук се правят главните козметични ритуали. В харарета наложително има курни – каменни корита с вода, благодарение на която се изплаква тялото. Кейф е стаята за релакс след процедурите, където може също да се пие чай. Оттук идва и познатата ни дума кеф. Преминавайки през всички пространства, човек излиза с пречистени тяло и разум.

Древна опция на обществените мрежи Хамамът бил място, където жителите на града се срещали, с цел да обсъдят последните вести, както и да се провиснал в компанията на близки и другари – може би много по-сполучлива и потребна опция на обществените мрежи. За дамите денят за посещаване бил трепетно предстоящ – с изключение на на разтривки, козметични и водни процедури, той бил отдаден на песни и занимания, несъмнено – и на злословия. Подготовката за хамам включвала и изпичането на сладкиши, бюрек и долма. Хамамът бил нормалното място за празнуването на значими събития като годеж, раждане на дете, запознанство на сватовете и т. н.

Модерна версия Принципът на дланта в построяването на актуалните турски бани към този момент не се съблюдава прецизно. Днес пространствата са най-често три: съблекалня, парна баня и стая за релакс след процедурите. За сметка на това актуалните дизайнерски хамами разполагат с съвременни екстри като завършено като звездно небе осветяване на тавана, халотерапия (оборудване, което основава мокър „ морски “ климат с лековит ефект), хромотерапия (специално осветяване за светолечение), генератор на пяна за класическия масаж, аудиосистема и други.  Помещенията през днешния ден, както и в предишното, може да бъдат облицовани с плочки или мозайки от мрамор, оникс или травертин. От тези материали са направени фонтани, колони, шезлонги, пейки. Таванът е във формата на купол. Това предотвратява натрупването на конденз, а капките студена вода, вместо да падат върху тялото, се стичат по стените.

Бонус за здравето В интензивния „ трафик “ от стрес, динамичност и свръхинформация хамамът е спирка за възобновяване на душата и тялото. Тук си почива нервната ни система, а мускулатурата се отпуска, което оказва помощ за положителния сън. Високата мокрота на въздуха разкрасява с лекост кожата: почиства порите и възстановява работата на мастните жлези. Метаболитните процеси в организма се форсират, което пък оказва помощ за намаляване.Влажността на въздуха е съвсем 100%, а температурата е 35–55°C – тъй че противопоказанията за посещаване са минимални. Не всеки организъм е в положение да се оправи с натоварването в съветската баня (с мокрота 50-70% и температура до 70°C) или финландската сауна, където температурата може да доближи 100°C при мокрота към 15%. Така че от позиция на температура и мокрота хамамът се понася доста по-лесно. Благодарение на щадящия температурен режим той е подобаващ за хора със сърдечносъдови проблеми, които са противопоказани в обичайна гореща баня. Но даже и да се справяте добре с високата температура, във всяко помещение е добре да стоите сред 8 и 20 минути, не повече.

Разпенване Едно от многото преимущества на визитата на хамам е, че специфичният климат спомага за усилване на резултата от козметичните процедури. Престоят в ориенталска баня нормално лишава час и половина до два. Преди да започнете каквато и да е процедура, би трябвало вярно да загреете кожата. Затова най-малко първия половин час прекарайте в релакс в парната баня, където можете да се насладите на ароматни изпарения и удобна топлота.

След напарването е ред на пилинга – обичайната процедура в турския хамам, посредством която елегантно се отстранява кератинизираният пласт на кожата. Особено деликатно се масажират коленете, стъпалата, лактите и ръцете. Някога пилингът се правил с жестоко вълнено парче, кесе, само че през днешния ден се използва  копринена ръкавица, с която внимателно се почиства тялото. Използва се естествен сапун от зехтин, евкалипт и арганово масло. При първо посещаване може да се изненадате от огромното количество мъртва кожа, която пада след пилинга, само че това е обикновено – в домашни условия е мъчно да се реализиран сходни резултати. Затова хамамът е мястото за сходни процедури – там могже да бъдат осъществени пълноценно. След пилинга може да продължите релакса с определен масаж – с шоколад, мед, глина, морска сол или други натурални съставки.Звездната процедура е масажът със сапунена пяна, която се получава единствено от сапуни с чудесно качество, нормално съдържащи арганово масло и зехтин. Ако е готова вярно, пяната ще се задържи най-малко половин час – премного време за масаж. Обвитото в този пенест облак тяло изцяло се „ разтапя “ под опитните ръце на професионалиста. Финалът настава след деятелен и равномерен масаж, който разпределя отмерено пяната по всички елементи на тялото.

След пилинга, масажа и обтриванията е добре да се отпуснете в басейн с хладка вода, с цел да пандизите порите на кожата. Традиционният хамам разполага с три басейна. В първия водата се загрява до 45°C, във втория е с телесна температура, а в третия е със стайна температура.В хамам не се върви с хавлиена забрадка, а с пещемал - мека забрадка от памук, с която се увива тялото и се остава с нея от самото начало.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР