Халил Летифов – заместник-председател и депутат в 47 НС, ДПС,

...
Халил Летифов – заместник-председател и депутат в 47 НС, ДПС,
Коментари Харесай

Халил Летифов: Петков и Василев, за ПВУ ще дадем на прокуратурата!

Халил Летифов – заместник-председател и народен представител в 47 Народно събрание, Движение за права и свободи, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-и юли 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Поздравленията за Курбан байрам.

Халил Летифов поздрави всички мюсюлмани по случай празника Курбан байрам – „ Да им пожелаем здраве, доста благодат на тях, на техните фамилии, благополучие, приемливост, мир за нас и района и в света! “.

Водещата попита какво символизира този празник. Събеседникът ѝ отговори: „ Жертвоприношениет, готовността, опрощението, прошката, милостта, милосърдието! Прекрасен и доста алегоричен празник! “.

Краят на ръководството на Кирил Петков и Политическа партия.

„ Прелитам към политиката, принесе ли някой Кирил Петков и Асен Василев в жертвоприношение, тъй като ние беседваме към този момент на 16 и половина час от през вчерашния ден, когато Асен Василев и Кирил Петков върнаха мандата на Радев и се оказа, че не могат да създадат втори кабинет? “, попита Беновска. Летифов отговори, че за Движение за права и свободи двамата съставляват двете страни на една и съща монета, само че отговорът дали са станали жертва е забавен и би трябвало да му се потърси отговор. Водещата отвърна: „ Аз през вчерашния ден се пробвах да потърся отговора, дано да забележим! “, след което пусна запис от конференцията на Политическа партия от 8.07.2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Асен Василев, вицeпремиер и министър на финансите в оставка, дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Народното събрание от 8-и юли 2022 година, на която афишира, че Политическа партия ще върне мандата на президента, излъчена непосредствено в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz. След брифинга Беновска подари на Кирил Петков тениска с надпис Harvard law, Just kidding.

Илиана Беновска: Г-н Василев и господин Петков, въпросът е: Брутално ли ви смъкнаха, или вие се самосвалихте по някаква причина – като неумелост, заблуждение? И какъв ще бъде идващият ход? Реванш ще има ли и ще се занимавате ли с политика?

Асен Василев: Аз мисля, че на всички български жители стана ясно за какво кабинетът беше свален! Имаше предпочитание, вместо да се усилят пенсиите, да се изравнят неравенствата и да се подкрепят младите фамилии, едни средства да отидат за същите 8 компании, които са ги получавали през последните 15 години!

Илиана Беновска: Това към този момент го казахте доста пъти! Но аз Ви запитвам нещо напълно съществено: Брутално ли ви смъкнаха и кой ви смъкна? Кой? Имена имат ли?

Асен Василев: То се видя! Г-н Слави Трифонов си изтегли министрите и подреди, на част от депутатите на Има Такъв Народ, да гласоподават избор на съмнение! Не мисля, че е загадка за някой!

Беновска се опита да подари на Кирил Петков и Асен Василев тениски с надпис Harvard law, Just kidding.

Охраната от НСО я спря. Кирил Петков даде знак с ръка, че ще вземе тениската след края на брифинга.

Беновска съумя да подари тениската на предаването „ Беновска пита “ Harvard law, Just kidding на Кирил Петков.

Ето какво се случи:

Илиана Беновска: Г-н Петков, може ли да Ви подаря една тениска за спомен? Harvard law!

Кирил Петков: Ама не ме Снимайте!

Илиана Беновска: Ама апелирам Ви!

Кирил Петков: Това, в случай че е подарък, е за мен!

Илиана Беновска: Just kidding!

Кирил Петков: Мерси!

Кирил Петков взе тениската Harvard law, Just kidding и сърдечно благодари на Беновска, като я прегърна!

Илиана Беновска: Ето тази тениска Harvard law, Just kidding подарихме на Кирил Петков! Не ми разрешиха да я подаря на трибунката. Надписът е Harvard law, законът на Харвард. Обаче изпод написа Just kidding! Дали някой не се пошегува с тях?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Дали някой не се пошегува с „ харвардците “ и кой? “. Летифов отвърна, че отговорът им е бил демагогски, каквито са и отговорите през цялото им ръководство, което в действителност продължава към този момент година, а не 6 месеца. Той продължи: „ Това държавно управление беше самосвалено от тях! Тази коалиция нямаше нито цели, нито полезности, нито ясна стратегия! Дойдоха с обещания за бистрота, неприкритост, че всичко ще се случва пред очите ни. Но от свадите разбрахме, че тъкмо това не се е случвало и то тъкмо от свадите по време на вота на съмнение! Там излизаха доста тъжни и порочни неща! От тази позиция обединението се самосвали и не могат да търсят повода в опозицията или в други виртуални субекти, които са отговорни за неуспеха на държавното управление! “.

Халил Летифов съобщи, че неуспехът на държавното управление на Кирил Петков коства доста на България. Видни са паниките на българските жители и бизнеса. Народният представител напомни, че бюджетът, изработен от 46-то Народно заседание, в който са били заделени 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като коронавирус мярка, това е било по предложение на Движение за права и свободи. Точно тези средства влизат в пенсиите и тъкмо тези средства са били препоръчани да влязат в този момент от Движение за права и свободи. Така че хората да могат да понесат по-лесно рецесията. Сегашният бюджет на процедура е направен от опозицията и това би трябвало да се знае! В него са отделени средства за земеделските производители, пенсионери, за обезщетения за бизнеса, за висшите учебни заведения, вероизповеданията и изобщо за всички целеви групи.

Готовността на Движение за права и свободи за предварителни избори.

„ Но по-важно е зрелите политици, Движение за права и свободи – зряла партия, доста клони към 0 това да има още един постоянен кабинет, предстоят като че ли парламентарни избори! Каква е тактиката на Движение за права и свободи? Каква е готовността ви за парламентарни избори? “, попита Беновска. Летифов отговори, че партиите в 47-то Народно заседание не могат да излъчат обикновено болшинство, което да има явен ценностен профил. Виждаме тъкмо противоположното – спорни геополитически ориентации. Дори чуваме, че Българска социалистическа партия са се договорили с Политическа партия при един нов кабинет да се оправят връзките с Русия. Много би било забавно по какъв начин тъкмо ще се случи това, откакто виждаме тъкмо противоположната поръчка от Кирил Петков и Асен Василев.

Летифов продължи: „ Що се отнася до изборите, ние не ги виждаме като чучело, а като метод да се мине през ситото на вота на българските жители и всеки да е научил своите уроци! Защото слагането на червени линии сякаш стана мода! Да се жигосват едни партии като статукво! Което ми е доста забавно, в случай, че Демократична България и Христо Иванов на няколко пъти бяха съдружни сътрудници на Бойко Борисов! А в този момент, видите ли, те са смяната и новото! А Движение за права и свободи е пришито към ГЕРБ, което е безспорна операция, само че чисто по „ гьобелски “! “.

ПВУ.

„ Тази седмица повикахте Кирил Петков и Асен Василев да дават отговор за ПВУ и кой пази българските ползи, кой брани намаляването на средствата ни! Даже имахте декларация, прочетена от Джевдет Чакъров, дано да я чуем! “, продължи Беновска и пусна запис от прочетената от Чакъров позиция на 6-и юли:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ние от парламентарната група на Движение за права и свободи вършим актуалната декларация, с цел да изразим безапелационната си позиция, че методът, по който държавното управление действа с националния План за възобновяване и резистентност е безусловно непрогледен и в цялостно противоречие с условията на Европейската комисия за публичност и бистрота при разходване на средствата по другите финансови принадлежности и механизми на Европейския съюз.

Миналата седмица българското общество научи от представител на Европейската комисия, че финансирането на националния План за възобновяване и резистентност ще бъде понижено с 578 млн. евро или с над 1.13 милиарда лв.. Така България ще получи НЕ 6,27 милиарда лв., а 5.69 милиарда лв., т.е. с над 1 милиарда лв. по-малко.

Ние знаем, че това е в сходство с методиката на Европейска комисия за пресмятане на средствата, които всяка страна-членка ще получи за възобновяване от Коронавирус рецесията, съгласно настоящите към 30 юни 2022 година данни от Евростат за Брутният вътрешен продукт и за безработицата. Причината е, че механизмът беше утвърден въз основата на прогнози за тези стопански индикатори.

Преизчисления са направени за всички страни-членки, само че въпросът е, за какво от Министерството на финансите и от държавното управление като цяло нямаше никаква информация в каква посока върви това преизчисление за България и за какво научихме за следващ път такива значими обстоятелства, касаещи цялото общество, от външни източници – в тази ситуация от Европейска комисия.

Важно е да се знае и че след преизчисленията Германия ще получи спомагателни средства!, а на България – най-бедната страна в Европейски Съюз, се понижават!

Важен въпрос е и когато държавното управление на Кирил Петков показа Плана за утвърждение от Европейската комисия през април тази година, нямаше ли визия за действителните стойности на посочените стопански индикатори и за какво заложи планове за 6, 27 млн. евро? Нашият отговор на този въпрос е, че не може да не е имало информация за действителните стопански индикатори. Защото, в случай че не е имало, това ще е следващото доказателство за цялостната липса на професионални умения на ръководещите да вършат финансови и стопански разбори и прогнози. Ако пък тази информация им е била известна, то залагането на планове за 6,27 млн. евро, при изясненост, че те ще бъдат понижени, е направено за обслужване на лични стопански и корпоративни ползи. Каквито прочее са заложени в националния План за възобновяване и резистентност като цяло!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: „ Ето всъщност вашите претенции, те не са ваши, те са чисто български и на цялата нация! Има ли смисъл да търсите отговор на този въпрос в този момент? “. Халил Летифов отговори, че има смисъл, тъй като това е народен запас, значим за страната и за хората и Движение за права и свободи ще го търси до последно!

Халил Летифов съобщи, че едвам когато в България е пристигнала Урсула фон дер Лайен ние сме разбрали какво в действителност съставлява българския проект. Той е бил крит до последно. Не е имало публично разискване. Важният въпрос е кой тъкмо е решил какви планове да бъдат включени в нашия проект и кой в действителност е наставник на сегашната власт?

„ Аз съм последовател на правните начини за определяне на истината, дадохте на прокуратурата проблема за „ златните паспорти “, не знам дали има резултат към този момент. Според мен ПВУ също е за прокуратурата, тъй като Вие на няколко пъти зададохте въпрос кой има интерес, кой го е писал! Не следва ли и това да бъде обещано на прокуратурата? “, попита Беновска. Летифов отговори, че в случай че Движение за права и свободи има информация, която визира способените органи, те ще бъдат сезирани. А що се отнася до „ златните паспорти “, това е била следващата неистина, която са се пробвали да залепят на Движение за права и свободи и Делян Пеевски. След като Движение за права и свободи са изискали всяка една „ златна виза “ и „ златен паспорт “ да бъдат тествани и анулирани, тази тематика е завършила.

Лъжите и клеветите, които се пришиват от ръководещите към Движение за права и свободи.

„ Само да припомня още една тематика, която засягаше господин Пеевски, споделям го леко в минало време, тъй като към този момент има най-малко две решения на Върховен административен съд за анулация на решението на Министерството на стопанската система по закона „ Магнитски “, в което влиза и господин Пеевски, тъй че може би и тази тематика би трябвало да бъде реанимирана! “, продължи Беновска. Летифов отговори, че Движение за права и свободи са желали писмени отговори по всички тематики, които засягат лъжите на ръководещите и в тези писмени отговори клеветите и лъжите към Движение за права и свободи са били опровергавани. Но пред медиите ръководещите приказват друго. „ Тази власт за малко време сподели своята неплатежоспособност! Видяхме ненавист, реваншизъм и неистини! Постоянни неистини, които ние оборваме първо с документи, писмени отговори и към този момент и с способените органи! За страдание с неистина не може да се ръководи и ние всички би трябвало да знаем това! “, безапелационен бе Летифов.

„ Аз персонално Ви апелирам, като жител, да се сезира прокуратура и ДАНС най-малко по тези 3-4 въпроса, тъй като не се ли обясни кой е носителят на интереса и на виновността, това ще останат отново приказки! “, прикани Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ За страдание сякаш имаме къса памет, тъй като, в случай че си бяхме научили урока най-малко за последните 32 години, щяхме да се научим, че с ненавист не се ръководи! С неистина не може да се ръководи! С неистина и ненавист може да се пристигна на власт, само че не можеш да се задържиш и да управляваш! А още по-малко да произведеш артикул, който да е позитивен! За малко време това стана ясно, само че аз имам подозрения, че сегашните ръководещи са си научили урока! Затова имам вяра, че изборите ще имат своето пречистващо влияние! “.

Катастрофата на бул. „ Черни връх “.

„ Вие сте сезирали правораздавателните органи и за още нещо – взаимоотношенията ви с Бойко Рашков и това, което вие изобретателно, методично всеки петък прилагате в парламентарния надзор, да питате за репресии против ваши членове. Към този въпрос желая да прибавя и вашата предходна битност на ръководител на комисията по превоза и да прибавя и тази изцяло злополучна злополука на „ Черни връх, осъществена от лице на име Семерджиев. Какви правни дейности ще предприемете и по единия проблем, да не се повтарят репресиите, и по други проблем – да се разбере какви служители на реда, структури, началници са забъркани в цялата тази скица? “, попита Беновска. Халил Летифов отговори, че това е голяма покруса и желае да сервира своите съболезнования на околните на починалите млади дами! Той продължи, че виновност има самата система, тъй като законът е категориен и явен. По отношение на наркотичните субстанции има нулева приемливост в закона. „ Да ти е отнето свидетелството за дееспособност и ти към момента да се движиш по улиците, това към този момент е проблем на системата, на използването на закона! И когато приказваме за господство на правото, на закона – ние би трябвало да сме сигурни, че сме го приложили и не сме дали опция законът да бъде комплициран на трупчета! Ние ще настояваме обществото да научи по какъв начин тъкмо всичко това е прикривано! “, безапелационен бе Летифов.

„ Нека да прочета, в този момент, преди да дойда в студиото, видях роман, оповестен от другар на едно от убитите девойки, Христина Димитрова, ще зачета мъничко, разказът се споделя father dream (мечтата на бащата), ще зачета малко – „ представете си края на всичко, в съзнанието ви той може да е от всевъзможен вид. Може да е гърмеж, може да е магия, наводняване, черна дупка, междугалактически войни, динозаври, враждебно настроени съседи от мултивселената. Има безчет доста разновидности, повече, в сравнение с хора са съществували на този свят, а вие само разбирате своя! А в този момент си представете началото на всичко. Не, че няма доктрина за огромния гърмеж, която е в основата и може би потвърдена, само че вие може да имате лична доктрина, която да е доста по-различна от тази. Въображението е безгранично, а вие сте късметлии, в случай че сте имали опция да го запазите такова, каквото е! “. Нямам опция да го прочета целия, само че виждате, обрисува се един креативен, мислещ, изобретателен младеж, който го няма! Който е погубен от човек с доста татуировки, собственик на не се знае какво – оръжие, опиати! “, продължи Беновска. Летифов още един път акцентира, че многото прегрешения, които са останали невидими за закона, са огромния проблем.

Ролята на Движение за права и свободи за решението за РСМ.

„ Какви са краткосрочните проекти на Движение за права и свободи в сформирането на кабинети? Потвърждавате ли, че няма да участвате, не че са ви заискали доста, само че че вие няма да участвате в такива? “, попита Беновска. Летифов отговори, че Движение за права и свободи в действителност удостоверява, че ще взе участие в едно хомогенно, ценностно, евроатлантическо болшинство. А не като това, което сме следили до момента! Защото ръководещите не са били в положение да вземат нито едно решение по отношение на външната политика на страната и в случай че не е било опозицията, и досега нямаше да имаме нито едно решение. Това обаче не е попречило на Петков да споделя на сътрудника си от РСМ в Брюксел, че би трябвало да бъде самоуверен. Точно Кирил Петков не е бил самоуверен. Смели са били от опозицията и от Движение за права и свободи, които са внесли решението и са го отстоявали!

Международното самопризнание и доверието към Движение за права и свободи в Европа.

Халил Летифов напомни, че напълно неотдавна Илхан Кючюк е бил избран отново с голямо болшинство за президент на АЛДЕ, което демонстрира, че тези хора имат доверие и персонално към Кючюк, и към Движение за права и свободи. Съвсем неотдавна Хамид Хамид е бил определен за вицепрезидент на Либералния интернационал с голямо доверие. Това е самопризнание за Движение за права и свободи за политиките и за приноса към демокрацията, толерантността, отбраната на човешките права и свободи и политиката на Ахмед Доган. В последните дни ръководителят на партията Мустафа Карадайъ е бил на значим конгрес за сигурността в Букурещ. „ Това са все значими участия и Движение за права и свободи постоянно е било ценено и в Европа, и в света! Но тук за хора, които считат, че властта им е по завещание, както е било за техните родители преди 89-та и в този момент им се поставя, вършат и невъзможното да лепят етикети на Движение за права и свободи с едничката цел те да бъдат абонирани за властта! Разбираме тази тяхна цел и фантазия, само че това не дава резултатите, за които си мечтаят! “.

Как би трябвало да наподобява идната власт?

Халил Летифов акцентира, че властта би трябвало да има еднороден, евроатлантически облик. Да може да отстоява ползите ни към структурите, в които членуваме. Да върне доверието на българските жители към тези структури. Той съобщи: „ Има потребност от нормалност в българската политика, от разговор! Има потребност да зачитаме волята на българските жители в българската политика и в българския парламент, в случай че желаеме да има резултат, който ще бъде за положителното на българските жители, на институциите, на бизнеса, само че и за нашата ориентировка, която пазим ревниво и това за нас е ценностен избор! “. Така приключи диалогът сред Халил Летифов и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-и юли 2022 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР