Халфът на Славия - Дарко Тасевски, даде специално интервю за

...
Халфът на Славия - Дарко Тасевски, даде специално интервю за
Коментари Харесай

Дарко Тасевски: Напрежението в Левски е предимство за Славия, Стоилов знае как да оправи нещата на Герена

Халфът на Славия - Дарко Тасевски, даде особено изявление за Gong.bg преди дербито с Левски в събота. Опитният футболист даде мнението си за протичащото се при " белите " и в някогашния му клуб от " Герена ". Полузащитникът разкри, че най-вероятно това ще е последният сезон в кариерата му, а също така разяснява представянето на Филип Кръстев и потреблението на ВАР в България. 

Как се чувстваш след триумфа над Черно море и подготвен ли е тимът за идния мач с Левски?

- Добре се усещам физически. Срещу Черно море изиграх 60 минути, като цяло добре се чувствам. Мисля, че заслужихме тази победа против Черно море. Играхме добре, изключително първото полувреме. Отборът ни върви в добра посока, има успокоение. Налагат се млади футболисти, играем прекрасен футбол. Ние във всеки мач излизаме за победа, а дали ще се получи е различен въпрос. Така ще е и в идващия мач.

Като че ли това положително показване на Славия не беше предстоящо, поради обстоятелството, че през лятото се разделихте с някои съществени футболисти, а в това време не беше направена селекция?

- Тръгна си най-хубавият ни футболист от предишния сезон Ради Кирилов, както и Йон Бакеро. Върнахме обаче добър футболист като Галин Иванов. Имаме положителни футболисти, млади момчета. Може някой да не е вярвал, че може да сме там, само че ние знаем какво можем, знаем и какво упражняваме. От наша страна знаем, че заслужаваме това място. Ще се борим, в случай че успеем, до края на сезона да сме в горните места в класирането.

Превърнахте стадион „ Александър Шаламанов ” в непревземаема цитадела. Като посетители обаче сте много неуверени. На какво го отдаваш?

- Може би на младостта и неопитността в тима. Може би тук сме по-уверени в качествата си. Повече си вярваваме и сме осведомени в ситуацията. Надявам се през втория полусезон да пооправим тези неточности като посетител. Всички опира до настройка и душeвност. Когато имаш качества и играеш добре, нещата би трябвало да са едни и същи и вкъщи, и на открито.

Поставени ли са ви някакви цели, поради положителното показване досега?

- Едва ли можем да приказваме за цели да сме първенци или нещо сходно. Знаем, че има много тимове с по-големи бюджети и положителни чужденци. Излизаме във всеки мач за победа. Такава е настройката на тима. Така си приказваме, по този начин и упражняваме. Това ни е в главите. Дали ще се получи е въпрос на показване в деня на мача. Излизаме с настройка да сме спокойни, да играем добър футбол. Ако не се получи, преследваме успеха в идващия мач.

Преди към месец победихте Левски с 2:1 вкъщи и дадохте началото на шест мача без победа за „ сините ”, които влязоха в рецесия. Може ли да я задълбочите в този момент на „ Герена ” в ново издание на най-старото столично дерби?

- Очаква ни много по-труден мач от този, който беше тук на нашия стадион. Левски тогава беше в добра форма, след победа над ЦСКА в дербито. Играеха много мощно. За наше благополучие успяхме да ги бием в този мач, а за тяхно страдание да изпаднат в дупка. Левски би трябвало да завоюва този мач. Знам от опит, че Левски не може да си разреши такава серия. От друга страна това може да е преимущество за нас, тъй като при тях има напрежение и се чака победа непременно. Знам и какъв брой мъчно се играе, когато си под такова напрежение и търсиш победа непременно. Дали ще се възползваме, ще покаже мачът в събота.

Никога не си крил, че Левски ти е на сърце. Как гледаш на всички процеси в клуба сега. Станимир Стоилов се завърна, тимът завоюва Купата на България. Докъде смяташ, че може да стигне?

- Факт е, че след идването на Станимир Стоилов нещата много се оправиха. Успяха да завоюват купа, което е хубаво за самия клуб. В момента има един застой, който се дължи, съгласно мен, на къса пейка и незадоволително футболисти. Проличава си и в мачовете, когато би трябвало да се вкара свежа кръв. Да, има млади момчета, само че в Левски се играе мъчно. Ако имаш дълга пейка и има кой да влезе, с цел да обърне мача, е много по-лесно. В момента съм футболист на Славия. Имам контракт тук и ще направя всичко допустимо, с цел да победим в събота. Надявам се обаче след нашия мач Левски да се върне на верния път. Знам, че Стоилов ще оправи нещата, само че може би чака зимната подготовка, с цел да се вземат още футболисти. Ако искаш да имаш цели в шампионата трябват футболисти и финанси. В момента знаем, че финансовото състояние в Левски е мъчно.

Ясно е, че през този сезон Левски доста мъчно може да стигне до купата. Виждаш ли обаче в Левски тимът, който през идващия сезон може да детронира Лудогорец?

- Всичко опира до финанси. Ако се откри постоянен спонсор с пари – да. За страдание всичко е до пари. Нямаш ли пари, няма футболисти, няма и качество. Ако се трансформират нещата в тази посока… Стоилов е индивидът. Той го потвърди за следващ път. Той е индивидът, който ще оправи нещата, само че би трябвало да има и качество.

Ще те върна още веднъж на идния мач в събота. Кои са козовете на Славия в тази среща?

- Разбира се, че имаме шансове. Няма тим, който да е несломим в днешния футбол. Вече няма слаби тимове. Ако спазваш дисциплинираност и напътствията на треньора, постоянно можеш да победиш. Левски има мощни страни, само че и слаби. Ние ги виждаме и проучваме. Ако успеем да се възползваме от тези неща, можем и да спечелим.

Филип Кръстев в този момент играе в Левски, само че в Славия започнаха да го постановат около теб. Как виждаш развиването му и смяташ ли, че ще успее да се утвърди в клуб от топ шампионатите в чужбина?

- Филип пристигна тук доста дребен. Всички откровено се радваме за него. Виждаме неговото израстване. Вече не е това момченце, което беше първоначално. Физически също доста е заякнал. Мога да кажа, че на моменти носи Левски на гърба си, което за неговата възраст е ужасно. Нека поиграе още малко в Левски, да си вдигне още малко самочувствието. Видяхте по какъв начин беше в чужбина. Там не играеш ли мачове, всичко отива напразно. На тази възраст не играеш ли мачове, колкото и да си надарен, другите те настигат. Губиш време, а годините си минават. Мисля, че ще пристигна времето да излезе в чужбина. Качествата ги има.

Колко добре за него е това, че треньор му е Станимир Стоилов?

- Това е огромен плюс за него. Виждате, че играе и в националния тим към този момент. Сигурен съм, че благодарение на Стоилов към този момент е повишил и качествата си – като мислене на терена, тактически. Може би и по тази причина би трябвало да остане още малко в Левски, да понаучи някои неща. От опит мога да кажа, че някои неща си идват с годините, с мачовете. По един метод мислиш, когато си млад и по различен, когато си към този момент на 30-31 години.

В Славия се дава път на много млади футболисти. Виждаш ли момчета, които могат да вървят по стъпките на Филип Кръстев. Идват ли за препоръки при теб, защото направи доста добра кариера и си един от положителните чужденци в българското състезание през последните години?

-  Пак ще се върна на Кръстев. Едно от хубавите неща при него бяха, че идваше при мен да пита. Питаше и другите, слушаше какво му се приказва. Има момчета, на които им приказваш, а те си извърнат главата. Хубавото при него беше, че слушаше и изпълняваше. Това е и една от аргументите да се развива. И в този момент имаме положителни момчета – Кристиян Стоянов напредва. Трябват му още мачове. Треньорът добре знае по кое време и по какъв начин да го пуска. Имаме Мартин Сораков, на вратата Светослав Вуцов. Това са млади момчета и са бъдещето. Имам наблюдаване и върху дребните, защото децата ми са в Славия. Виждам, че добре упражняват. Вторият тим се показва. Сигурен съм, че до година доста от тези момчета ще са гръбнакът на Славия.

Темата с чужденците в българските клубове непрекъснато се разяснява. Какво е твоето мнение, като един от тези легионери с качества, които се утвърдиха у нас първо в Левски, а по-късно и в Славия?

- Мога да се върна първоначално, когато бях взет като чужденец в Левски. Тогава в тима имаше Бардон, Лусио Вагнер, Томашич, Ричард и аз, а останалото бяха българи. Обаче бяха качествени българи. За мен това е методът. Ще загатна Лудогорец, тъй като играят ужасно, показват България на високо равнище. Жалкото е, че няма българи. Имат двама в състава. Не го одобрявам за вярно. Ти представляваш България, само че пък нямаш българи в състава. Не е това верният метод. Имат страхотни чужденци, само че не е и това методът. Вземете и чужденци, само че да има и качествени българи. Ще дам за образец и Ботев. Там се дават доста пари, само че имат единствено един Виктор Генев. Това е тъпо и не го одобрявам.

Вече си към края на кариерата си. Имаш ли към този момент проекти какво смяташ да правиш по-късно? Ще останеш ли под някаква форма във футбола?

- Със сигурност ще остана. Това го върша към този момент 20-25 години. Вече съм в тази посока какво ще върша след края на кариерата си. Следвам в НСА, треньорски лиценз. В тази посока ходя. Мисля, че това ще е последният ми сезон. Не желая да изпускам и времето, тъй като към този момент съм на 38 години. Тялото към този момент си споделя, че стига.

Какво е мнението ти за вкарването на ВАР в съдийството – и в Европа, и у нас, за който много хора към този момент споделят, че е побългарен?

- В България е малко по-бавничко, чакаме по 10 минути да гледат ВАР. На мнение съм, че вместо да оказва помощ, пречи. И Славия сме пострадали в един мач против Арда. Съдията дава дузпа. Отиде да гледа на ВАР – има, няма допиране, анулира дузпата. На другия ден се извиняват, че имало дузпа. За мен това е смешно. Случват се такива рядкости, което не е хубаво. Много хора атакуват съдиите, само че аз не мога да го приема, че някой преднамерено ще прави неточности. Говори се, че има корупция. Може би аз съм подобен човек, който не има вяра в такива неща. Не мисля, че се стига чак до такава степен да има корупция и подкупни съдии.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР