Халфът на Левски Давиде Мариани даде интервю специално за Sportal.bg

...
Халфът на Левски Давиде Мариани даде интервю специално за Sportal.bg
Коментари Харесай

Мариани: Историята се променя! Българи и чужденци трябва да сме едно, феновете на Левски са ниво ШЛ

Халфът на Левски Давиде Мариани даде изявление особено за Sportal.bg от подготвителния лагер на отбора във Фюген (Австрия), където столичани се готвят за началото на новия сезон. Швейцарецът приказва като водач на " сините ", в какъвто е окуражен да се трансформира на терена и отвън него през този сезон. Той разяснява първата си една година с екипа на столичани, където работи с петима разнообразни треньори, като разгласи какво е дал всеки един от тях и за какво Петър Хубчев е верният човек за клуба. Сподели мнението си за почитателите и какви връзки има с тях, както и за големия бонус, който отхвърли, с цел да играе със синята фланелка. Разкри най-хубавите си мигове на " Герена ", а също по този начин и най-големите разочарования през дебютния си сезон, в който е можел да вкара много повече голове от тези 11 попадения в 39 мача, в които 36 пъти беше титуляр. Говори за неповторимия късмет на младите и по тази причина, че историята в клуба се трансформира, като в Левски българи и чужденци би трябвало да бъдат единни, с цел да стигнат до триумфа.

- Здравей, Давиде. Как си? Вече три седмици водиш подготовка. Всичко наред ли е?
- Да, всичко е наред. Чувствам се доста добре. Имах шанса да нямам травми. Сега към този момент се веселя, че напълно скоро ще стартират същинските мачове.

- В последните дни говорихме с твоите сътрудници, които разясняват, че атмосферата е друга в лагера с новия треньор Петър Хубчев. Тренировките също са по-тежки от нормално.

- Винаги, когато пристигна нов треньор, се споделя, че всичко се трансформира. Истината е, че трансформацията би трябвало да пристигна от всеки един от нас самостоятелно. Треньорът може да приказва и да споделя какво желае, само че в случай че футболистът не го схваща или не желае да го прави, тогава няма да се случи нищо. Мисля си, че ще е нужно време. Сигурен съм обаче, че това е верният треньор. Защото това, което споделя и методите на работа, които има, за този клуб са съвършени. Само, че ще е нужно време, защото играчите не могат след едвам една седмица да схванат всичко.

- Той приказва немски, както и неговият щаб. Колко е значимо и по-лесно за теб да разбираш, откакто имаш непосредствено връзка?


- Аз към този момент разбирам и малко български, когато съм на терена. Футболът има един език, като не е толкоз мъчно да се схваща всичко. Все отново, в случай че има смешки и не разбирам нещо, е по-лесно за мен, че приказва немски и той, и неговите помощници.
 Футболистите нa Левски с открита подготовка след лагера в Добринище @@@

- Ти си от една година тук, само че към този момент изглеждаш деец, откакто станаха толкоз доста промени в клуба. Дойде при Делио Роси, само че работи със Славиша Стоянович, Георги Дерменджиев, Георги Тодоров, а в този момент и с Петър Хубчев. Какво научи от тях, какво можеш да ни разкажеш за тези 12 месеца?


- Наистина, тези 12 месеца тук бяха доста интензивни, само че минаха доста бързо, което значи, че е било хубаво. Истината е, че от всеки треньор помня единствено позитивните неща. Например с Делио Роси за един месец научих повече тактически, в сравнение с с другите треньори за една година. От Стоянович научих по какъв начин да израсна като човек, лоялността и любовта към футбола. Дерменджиев имаше това необикновено вътрешно успокоение, което ни съобщи в оня миг, когато имахме огромна потребност от него. Тодоров ни върна там, където бяхме при започване на сезона, когато се забавлявахме и печелихме мачовете. Както към този момент споделих, от всеки съм взел позитивните неща. Аз желая да узнавам все нови неща. Ти сподели, че тук наподобявам деец, само че истината е, че се усещам като малко дете, което желае да учи и да става по-добър и под управлението на господин Хубчев.

- От играчите, които срещна преди година в Левски, най-малко 14-15 към този момент не са част от клуба. Дойдоха няколко нови момчета. Има ли някой, който да ти липсва повече, с който беше в по-близки връзки?

- Това е част от футбола. Футболисти идват и си отиват. Аз постоянно съм имал малшанса, че моите другари от тимовете си тръгваха и оставам самичък, като би трябвало да си диря нови другари. Това обаче е част от играта. Досега съм в отлични връзки с Жорди Гомес, който ми оказа помощ доста, когато дойдох в Левски. Той е страховит човек и футболист, от който научих много. Прекарах хубави моменти и с Антъни Белмонт. Сега съм непосредствен с Холмар Ейолфсон, който се беше контузил тежко, поради което не се виждахме, само че имахме положителни взаимоотношения. Трябва да кажа, че ми харесва да си приказвам и с българските момчета, като Иван Горанов, Станислав Костов, Живко Миланов, както и младите. Аз съм футболист, който желае да печели доста на терена. Много е значимо да има почит сред нас, само че най-важното е по какъв начин се разбираме на терена.
 Левски - Септември @@@
- Казваш, че искаш да печелиш доста. Левски в историята си е спечелил доста, само че от 10 години нещата се трансформираха и не е триумфирал с трофей. През последните три сезона е трети. Според теб, може ли да вдигнете равнището и класата през новия сезон, с цел да стигнете до отличие?

- Това в действителност не знам. Мисля, че този клуб има една велика история, която ни задължава при всяко излизане на терена да търсим успеха във всеки мач. Обаче, както и ти казваш, нещата се трансформираха през последните 10 години. Другите тимове се ускориха. Левски е имал неговите проблеми, като ще е нужно самообладание. Нашите почитатели са на равнище Шампионска лига. Случват се доста неща и в клуба, както виждате, ще са нужни много промени, трансформират се към този момент, само че във футбола не е толкоз елементарно. Ние футболистите би трябвало да работим, да мълчим и да се трудим доста. После ще забележим, защото всичко е допустимо във футбола, само че би трябвало да се стартира от ръководенето на клуба, което към този момент се случва малко по малко. Докато ние играчите би трябвало да покажем на терена това, което можем, да слушаме и изпълняваме заръките на треньора, след което ще забележим какво тъкмо ще стане.

- Говорейки за почитателите, те съществено оцениха твоя жест и човешките качества, откакто се отхвърли по избор на управлението от сериозен
бонус, на стойност 150 000 лв., с цел да можеш да играеш със синята фланелка.

- Не желая да приказвам доста на тази тематика. Само това, което мога да кажа е, че хората преди да съдят един човек, нещо което видях много постоянно в България и в Левски, без значение дали си българин или чужденец, би трябвало да се гледат изявите на терена. Например български футболист, единствено тъй като е българин, не подсигурява, че ще даде повече за фланелката от чужденеца. Аз желая да видя някой, който ще се откаже от тези пари, с цел да играе. Аз съм чужденец и съм тук единствено от една година. Това единствено демонстрира, че изказванието, че чужденците не дават, както прочетох доста неща през предишния сезон, когато бяха подложени на критика доста от момчетата, не е правилно. Истината е на терена. Няма значение дали си българин или чужденец, млад или остарял, значимото е желанието и качествата, които показваш. Мисля си, че новият треньор намира верния път, като желае да се разбираме все по-добре и все по-добре. Аз чета, че няма проблеми, само че истината е, че въздействието и напрежението от медиите за българските футболисти е огромно. Това е доста значимо, тъй като в случай че Левски желае да се върне, там където е бил, даже единствено българи да са били в отбора преди 10 години при спечелването на последната купа, нещата в този момент са разнообразни. Историята се трансформира, в този момент може да има нова история, в която би трябвало да бъдем всички дружно - българи и чужденци. Ние сме един тим и желаеме да печелим, тъй че няма друга опция, с изключение на да бъдем обединени и задружни.
 Левски - Септември @@@

- От това, което виждаме на лагера, ти и Мазурек ще бъдете тези, които давате концепцията в играта на Левски. През първата ти година вкара цели 11 гола, като се има поради, че пристигна в нов шампионат, а нормално чужденците имат нужа от по-сериозна акомодация. Сега познаваш по-добре съотборниците, шампионата, съперниците, какво може да чакаме от Мариани през този сезон?

- Може да сте сигурни, че Мариани ще прави това, което е правил постоянно. Да се раздава оптимално от първата до последната минута на тренировки и мачове. Един път играе добре, различен може би зле, само че най-после цифрите демонстрират, че вкарах 11 гола и записах 10 асистенции. Не са доста футболистите, които играят на тази позиция и вършат това. Не знам някой чужденец, който е записал такива индикатори с екипа на Левски последните години. Това, което знам, е, че мога да направя доста повече. Имам огромен апетит за игра, триумфи и да изучавам нови неща. Дали ще играя аз или различен, ще реши треньорът. Аз давам всичко от себе си и не се тормозя от никой, ходя по моя път. Ще забележим в края на сезона какви индикатори ще имам и какъв брой победи ще запише тима.

- Казваш, че можеше да направиш още повече. Съжаляваш ли, че не вкара повече голове или какъв брой гола можеш да отбележиш, когато към този момент познаваш шампионата и противниците?

- Мисля си, че първите 10 мача, когато имах единствено два гола, беше тъй като още изучавах съперниците, опознавах съотборниците ми. Тогава играех добре, само че не се разписвах. Аз съм наясно къде би трябвало да подобря играта си, доста желая да играя по-добре във фаза отбрана. Головете и асистенциите ще дойдат сами, защото в случай че погледнете моята кариера, ще видите, че тях ги имам в кръвта ми. Не съм обезпокоен, нито пък мисля какъв брой гола или какъв брой асистенции ще имам. Защото аз знам да играя единствено по този метод. Това, което желая е, да печелим повече мачове.

- За тази една година в Левски, кое е това нещо, което ти остана най-трайно в сърцето. На терена или отвън него?

- Трудно е да отлича единствено един миг, защото ми се случиха доста нещо. Нещото, което ме прави в действителност щастлив и благополучен е, че когато вървя по улиците, ме стопират и идват деца, с цел да ме поздравят, или пък естествени хора в парка, когато чета книга, идват с чисто сърце и доста топлота, оферират да ми оказват помощ за нещо, в случай че нуждая се. Това доста прелестно ме изненада, в действителност, защото нормално почитателите идват за фотография, подпис или желаят фланелка. Тук обаче е доста друго, споделят ми, “ако имаш потребност от нещо, кажи, с цел да ти оказа помощ, в случай че искаш, да вървиш там или там”. Тези неща в действителност ми останаха в сърцето. Именно по тази причина мисля, че имах доста забавни срещи с разнообразни хора и деца.
 Левски - Вадуц част I @@@

- На терена обаче имахте много проблеми, точно по тази причина бяха и всичките треньорски смени. Кое е най-голямото отчаяние със синия екип през първите ти 12 месеца?

- Мисля си, че това са двете загуби във Варна през октомври. Първо за Купата на България, а по-късно и за шампионата. Също по този начин и загубата на “Герена” от Лудогорец. Преди този мач се усещаше нещо особено в този ден. Във въздуха се усещаше, че можем да създадем нещо, само че тъпо, че имахме доста значими играчи с травми за този мач. На други футболисти пък напрежението пристигна допълнително. Наистина беше голямо отчаяние за мен. Защото, в случай че бяхме били, можеше да се трансформират доста неща. После още веднъж се доближихме до тях в шампионата, само че мисля, че това беше основният мач за нас.
 Левски - Лудогорец - част II @@@

- Това ви сподели, че няма да спечелите купата?

- Да. Мисля, че при триумф тогава, щяха да се трансформират нещата. Така си мисля.

- Говорейки за Лудогорец, те и другият ви съперник ЦСКА-София, се укрепиха и направиха много промени в съставите. Следиш ли от медиите техните изяви или процесите при тях?

- Често казано съм съсредоточен върху здравето ми и по какъв начин да упражнявам оптимално добре. Да подобравям играта си всеки ден, да разбирам философията на новия треньор. Затова нямам концепция какво се случва при тях, какви играчи са взели Лудогорец и ЦСКА. Както споделих към този момент, всичко е допустимо, само че ние би трябвало да работим доста и всекидневно, точно това е тайната за триумфа, си мисля аз.
 Първа подготовка на Петър Хубчев с футболистите на Левски @@@
- Това лято имаше ли предложения към теб, които отхвърли, с цел да останеш в Левски?

- Оферти има, интерес към мен също и с днешна дата, само че не желая да приказвам за тези неща, когато съм съсредоточен. Тук съм, имам контракт за още две години с Левски. Сега съм фокусиран върху това по какъв начин да ставам по-добър. За тези неща дават отговор хора, които работят за мен. Аз съм тук и виждам напред към формалните мачове, които предстоят. Концентриран съм на 100% тук в Левски.

- Каква персоналната упоритост на Мариани?

- Знам, че мога да израстна още доста. Искам да играя по-константно. Не единствено пет следващи мача добре, ами да вземем за пример 20 дуела. Желая да имам този вътрешен мир и успокоение в мен на терена, която да трансферирам на моите съотборници. Мисля си, че мога да подобря равнището си и да се трансформира в по-голям водач, като подобря още повече връзката с момчетата в отбора на терена и отвън него. Това са неща, върху които към този момент работя. Говорих също по този начин и с треньора. Ден след ден ще подобря тези аспекти.
 Витоша (Бистрица) - Левски @@@

- Какво ти харесва в Хубчев, с който имаш по-различен разговор, защото говорите немски
?

- Харесва ми, че е като мен не се опасява от никой, а следва своя път. Не го интересува каква кариера си имал, или на какъв брой си години. Него го интересува единствено да печели. За мен това е нещо доста значимо, защото в този клуб, който сменяше треньорите на всеки 2-3 месеца, в случай че не идващ своя път, с цел да се опиташ в този интервал да постигнеш триумфите, по-добре да не идваш. Мисля си, че този треньор е схванал това, а има и мощен темперамент и характерност. Все отново ние футболистите би трябвало да му помогнем, с цел да свършим работа, защото той може да ни споделя нещата, само че ние би трябвало да даваме повече от нас.

- Ти приказваш към този момент като водач и като един футболист, който е завързан към Левски. Пътувал си доста по света, приказваш няколко езика, на следващия ден може да си в различен клуб, само че какво е това, което Левски те научи през тази една година в България?

- Не мисля, че е пристигнал моментът да кажа, че съм толкоз завързан към Левски, че да кажа желая да остана в него до края на кариерата ми. Казвам си нещата, каквито ги виждам. Това е най-правилното съгласно мен. Не съм тук на отмора или да си изгубвам времето. Демонстрирах на терена и отвън него, че желая да играя футбол и желая да спечелвам. Мисля си, че това е нещо, което би трябвало да научат младите, които имат една невероятна опция. Те получават страховит късмет да бъдат в този огромен клуб на тази възраст. Аз дойдох тук на 27 години, като за мен това беше страхотна крачка напред в кариерата ми, с идването ми един огромен клуб. Младите би трябвало да го схванат, че имат неповторим късмет, който би трябвало да сграбчен и да се възползват от него. Да слушат треньора, футболист като Миланов, който има сериозна кариера, и да учат от тях. На мен ми харесва връзката, която имам с почитателите отвън терена. Ще забележим дали ще пристигна денят, в който да кажа, че желая да остана в Левски вечно. На този стадий виждам да работя всекидневно на 100%, с цел да можем да печелим повече мачове.
 Първа подготовка на Петър Хубчев с футболистите на Левски @@@

- Да ни кажеш какво очакваш от съперника в Лига Европа Ружомберок, както и да кажеш няколко думи за почитателите на Левски?


- Както към този момент споделих почитателите ни са на равнище Шампионска лига, до момента в който ние ще играем квалификации за Лига Европа. Може би ние би трябвало да ги питаме тях, какво да вършим (смее се). Ще бъде доста тежък мач. Наясно сме с това, защото към момента не сме в цялостен комплект. Не знаем още какво тъкмо ще се случи в тима, само че виждам че последователно започваме да имаме игрови образ. Това е значимо. Имаме още време, защото липсват съвсем две седмици до мача в Словакия. Ще бъдем подготвени сигурно. Именно за това работим на подготовката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР