Халфът на Байерн Йошуа Кимих е титуляр при Йоахим Льов

...
Халфът на Байерн Йошуа Кимих е титуляр при Йоахим Льов
Коментари Харесай

Прототипът на модерния футбол с ген на капитан

Халфът на Байерн Йошуа Кимих е титуляр при Йоахим Льов в немския народен отбор. Той е възпитаник за образец, а доста хора му предсказват водеща роля в бъдещето.

Изключително значимите футболисти постоянно получават етикети като „ непродаваеми “ и „ неотказващи се “. Тези артисти играят постоянно, рядко са сменяни и не пропущат нито минута, в случай че са във форма. В историята на немския народен тим подобен футболист бе Берти Фогтс. Между 1968 и 1971 година десният бранител изигра 34 поредни срещи с цялостни 90 минути. Франц Бекенбауер има 21 такива мачове, а трети е „ Бомбардировача на нацията “, както е прочут голмайсторът Герд Мюлер. Легендата и на Байерн има записани 19 следващи цялостни срещи за Бундестима, само че достижението му бе изравнено от сегашния халф на баварците Йошуа Кимих, който против Чили (1:0) във финала за Купата на конфедерациите в Русия това лято записа 19-и следващ мач с националната фланелка с цялостни 90 минути на терена. Иначе Кимих има общо 20 участия и 2 гола за Бундестима. Това е единствено статистика, само че халфът към този момент е с чудовищно голяма стойност за немския народен тим.

Своят дебют за мъжкия отбор на Германия Йошуа Кимих прави доскоро повече от година при загубата с 1:3 от Словакия в контрола, играна в Аугсбург. Днес нещата наподобяват по този начин, като че ли 22-годишният футболист постоянно е бил част от тима и е немислимо да бъде отвън него. Преломът е на Евро 2016 във Франция, където Кимих си завоюва титулярно място. В първите два мача от групата тогава против Украйна и Полша селекционерът Йоахим Льов се доверяваше за десен бранител на Бенедикт Хьоведес, който играе най-вече като централен защитник в Шалке 04. В дуела против Северна Ирландия обаче Льов даде късмет на отбранителния халф Кимих, който впечатли с изявите си и го убеди да остане титуляр като десен бранител. От оня 21 юни 2016 година Кимих не е пропуснал нито минута, играейки във всеки мач. Дори когато Льов реши да даде късмет на Бенямин Хенрихс от Байер (Леверкузен) против Мексико на полуфиналите на Купата на конфедерациите, Кимих бе изместен да играе като отбранителен халф. Това не бе проблем, тъй като Кимих се оправи и на тази позиция.

Кимих е първообраз на модерния футбол. Подвижен, благонадежден, пълновръстен, крепко стъпил на земята и с високо самочувствие. И всичко това не е единствено почти по този начин. За него нещата са доста повече от футбол. Той приключва образованието си с съвсем цялостно отличие. Халфът на Херта Никлас Щарк си спомня за изпит при юношите на немския народен отбор, на който се е явявал дружно с Кимих, който му споделил: „ Глупаво е да не се учи “. След това Щарк почнал да учи.

Въобще до момента съвсем никой не е споделил нещо неприятно за Кимих. „ Йошуа е един от най-големите гении, които съм виждал през последните 10 години. Той има този хъс и апетит във всяка една подготовка да влага старания до границата на опциите си  ”, сподели неотдавна Льов, който чака огромна кариера за своя ученик.

„ Кимих е необикновено положителен, доста деен и с голям хъс вид “, разказва го пък генералният управител на Бундестима Оливер Бирхоф.

Йошуа Кимих дебютира за Байерн под управлението на Хосеп Гуардиола като централен бранител и сподели положителни резултати, а при започване на предишния сезон заигра като халф с идването на Карло Анчелоти. Кариерата му вървеше крачка по крачка във възходяща линия от Трета лига за втория отбор на баварците до Бундеслигата, само че в края на предишния сезон остана запаса в най-важните срещи на Байерн. В най-хубавите случаи той получаваше единствено няколко минутки за изява. Изведнъж започнаха спекулации за вероятно овакантяване, а европейските грандове започнаха да питат, до момента в който изпълнителният шеф Карл-Хайнц Румениге не сподели тежката си дума: „ Йошуа има контракт до 2020 година и сигурно ще играе за Байерн и в идващия сезон “.

„ Не единствено си го представям, това е и моята цел да остана по-дълго време в Байерн, само че в случай, че играя “, съобщи пък самият Кимих, който удостовери, че клубът възнамерява да го употребява като десен бранител. Досега той постоянно се е държал примерно и самичък в никакъв случай не е подлагал на критика никого, а в това време с високо самочувствие постоянно е дефинирал ясно своите упования.

В немския народен отбор обаче Кимих няма интервали на спадове и даже сподели в Купата на конфедерациите, че може да поеме капитанската лента, както го направи при промяна на Юлиан Дракслер. Трябва да се означи, че след дебюта му като десен бранител към този момент никой не разяснява тематиката за заместител на от дълго време отдръпналия се Филип Лам. И това не е по никакъв начин учудващо предвид на резултатите на Кимих, който играе съществено в отбранителен проект и когато владее топката, въодушевява играта на тима. Не на вятъра той е оприличаван и като стопанин на центриранията.

„ В рамките на две години той се трансформира в главен състезател на Байерн и немския народен тим. Ако продължава по този начин, може да стане и капитан “, показа упованията си някогашният треньор Ралф Рангник, който сега е състезателен шеф на Република България Лайпциг.

„ Би било огромна чест за мен да мога да нося капитанската лента за Германия. В юношеските тимове постоянно бях водач “, би приел на драго сърце такава водеща роля самият Кимих, който се надява да получава нужното време за игра и в Байерн. Тогава той ще има опцията да стане извънредно значим състезател, на който може да бъде лепнат етикета „ непродаваем “ и от услугите на който треньорите да не желаят да се отхвърлят.

По материал на Никлас Кьониг, Goal.com
Превод от немски, Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР