Хакерските атаки продължават, тоест няма ефект от действията на Министерството

...
Хакерските атаки продължават, тоест няма ефект от действията на Министерството
Коментари Харесай

Иван Петков, БСП: Хакерските атаки продължават, няма ефект от действията на Министерството на електронното управление

" Хакерските офанзиви не престават, т.е. няма резултат от дейностите на Министерството на електронното ръководство. Някъде еднолично се взимат решения за блокиране на 45-те хиляди IP адреса за тези офанзиви ", това съобщи националният представител от “БСП за България “ Иван Петков по време на парламентарния надзор, припомняйки изказване от министерството във връзка хакерските офанзиви от 15 октомври 2022 година, засегнали голям брой уебстраници на български институции, осведоми пресцентърът на социалистите.

Една от главните цели на Министерството на електронното ръководство е да има повече сигурност на работата на държавната администрация в цифровото пространство, както и на всички сдружения, които я обслужват, напомни Петков.  

" Възниква въпросът какъв брой ефикасни отбрани притежаваме като страна ", уточни той и се обърна съм министъра на електронното ръководство: " На какво съображение са блокирани 45-те хиляди IP адреса през февруари и провеждан ли е одит за успеваемостта на подхванатите ограничения, изключително поради обстоятелството, че още веднъж сме очевидци на офанзиви от съветски IP адреси ", попита социалистът.

От отговора на министър Тодоров излиза наяве, че няма огромен резултат от това, което прави националната сигурност, се споделя в прессъобщението. 

" Тук има 45 хиляди IP адреса, които са блокирани още от февруари и съгласно мен има меко казано цензура, защото виждаме, че няма резултат. Миналата седмица беше блокиран и уеб сайтът на Министерството на електронното ръководство. Тоест се вижда, че успеваемостта от дейностите са нулеви ", разяснява още депутатът от Българска социалистическа партия.

Иван Петков зададе въпрос и по отношение на Съвета по киберсигурност: " Заседавал ли е Съветът по отношение на развиването на интернационалната конюнктура, анализирайки обстановката и предвиждайки нови ограничения против възможни закани? "

От отговора на министър Тодоров излиза наяве, че с изключение на съвещанието от 5 май, досега не е правено друго такова.

" Тоест някъде еднолично се взимат решения за блокиране на IP адреси за тези офанзиви, заключи депутатът от Българска социалистическа партия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР