Хакерската група DarkSide, която бе зад неотдавнашната кибератака срещу американския

...
Хакерската група DarkSide, която бе зад неотдавнашната кибератака срещу американския
Коментари Харесай

Хакерите зад атаката срещу Colonial Pipeline са получили 90 млн. долара откупи в биткойн

Хакерската група DarkSide, която бе зад неотдавнашната хакерска атака против американския оператор на тръбопроводи Colonial Pipeline, е получила общо 90 млн. $ в биткойн от откупи през последните девет месеца, преди да спре работа през предходната седмица, сочи ново прочуване, представено от Си Ен и Си.

По-рано този месец Colonial Pipeline стана обект на тежка хакерска атака, която принуди оператора да приключи работата на мрежа от тръбопроводи с дължина от близо 9000 километра, доставяща горива в югоизточните щати. ФБР упрекна за офанзивата DarkSide- киберпрестъпна група, която се счита, че е основана в Източна Европа. Твърди се, че Colonial е платила 5 млн. $ откуп.

В петък основаната в Лондон компания за блокчейн разбори Elliptic заяви, че е идентифицирала биткойн портфейл, употребен от DarkSide за събирането на откупи от своите жертви. В същият ден специалисти по сигурност от Intel 471заявиха, че DarkSide е спряла работа, откакто е изгубила достъп до сървърите си, а нейните портфейли с криптовалута са били опразнени.

В обява в блога на Elliptic от през вчерашния ден се показва, че DarkSide и свързани с нея групи са събрали 90 милиарда $ от откупи с биткойн в границите на последните 9 месеца. Тази сума е била платена от 47 жертви, което значи, че междинният откуп е бил в размер на 1,9 млн. $.

„ Доколкото ни е извеестно, този разбор включва всички заплащания към DarkSide, само че е допустимо да бъдат разкрити и спомагателни преводи, като тези данни би трябвало да се смятат за долната границата “, разяснява съоснователят на Elliptic Том Робинсън.

По думите му портфейлът с криптовалути на DarkSide е включвал криптовалута в размер на 5,3 млн. $ преди да бъде опразнен предходната седмица. На този декор се появиха спекулации, че биткойнът е бил конфискуван от американското държавно управление.

От общата сума от 90 млн. $, 15,5 млн. са отишли при разработчика на DarkSide, до момента в който 74,7 млн. са отишли при обвързваните с него групи, сочат данните на Elliptic. Според компанията по-голямата част от средствата са изпращани до крипто тържища, където могат да бъдат конвертирани във фиатни пари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР