Хакерската атака е била осъществена на 15 октомври, нямаме данни

...
Хакерската атака е била осъществена на 15 октомври, нямаме данни
Коментари Харесай

Прокуратурата с последна информация за хакерската атака

Хакерската офанзива е била осъществена на 15 октомври, нямаме данни или сигнали тя да продължава и все още. Има данни за офанзива на 14 уеб страницата към министерства, организации и други институции. Няма данни за опити за източване на сензитивна информация. Единствената последица е краткотрайно затрудняване на достъпа до атакуваните уеб сайтове или краткотрайно затрудняване на тяхната функционалност.

Това изясни представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„ Има информация за уеб страницата на Летище Бургас, който краткотрайно е бил недосегаем към 13 часа на 15 октомври. Към момента е открита самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към осъщественото закононарушение, само че се работи по инспекция и определяне на още близо 150 лица “, добави тя в ефира на bTV.

Образувано е досъдебно произвеждане за киберпрестъпление.

" Работи се по установяването на точната локация на причинители на хакерската офанзива, местоположението на лицето, за което към този момент имаме информация, беше открито от специалисти към Национална следствена работа. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, открито като източник на кибератаката, след това бяха открити и други места “, изясни още представителят на СГП.

Вероятно ще се изиска екстрадиция на към този момент откритото лице.

„ Дали лицето ще бъде предадено е решение на способените органи на друга страна. Ако не получим подпомагане от тях, за българските правосъдни управляващи има опция за задочна неприсъствена процедура по съдене и търсене на наказателна отговорност от лицето, за което сме събрали доказателства, че е причинител на закононарушението “, изясни Петрова.

Наказанието за компютърни закононарушения може да доближи до 12 година отнемане от независимост, оптималният размер санкция е до 30 000 лева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР