Хакерска група, смятана от Киев за свързана с руското военно

...
Хакерска група, смятана от Киев за свързана с руското военно
Коментари Харесай

Свързани с Русия хакери поеха отговорност за кибератаката срещу украинска мобилна мрежа

Хакерска група, считана от Киев за обвързвана с съветското военно разузнаване , пое отговорност в сряда за хакерска атака, която извади от строя най-големия мобилен оператор в Украйна, " Киевстар ", предава Ройтерс.

, който има 24,3 милиона мобилни клиенти и повече от 1,1 милиона домашни консуматори на интернет, прекъсна услугите, повреди ИТ инфраструктурата и заглуши системите за предизвестие за въздушни набези в някои елементи на Украйна .

Група хакери деятели или " хактивисти ", наречени " Солнцепьок " , обявиха в обява в приложението за известия Telegram, че са направили хакерската атака, и разгласиха екранни фотоси, които демонстрират, че хакерите са имали достъп до сървърите на " Киевстар ".

Русия неведнъж отхвърли да стои зад сходни хакерски атаки.

Държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна съобщи в изказване, че проверява случая със службата за вътрешно разузнаване (СБУ).

" Отговорността за хакерската атака е поета от една от съветските групировки, чиято активност е обвързвана с основното ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация ", се споделя в известието, имайки поради съветското военно разузнаване ГРУ.

" Това още един път удостоверява потреблението на киберпространството от Русия като една от областите на войната против Украйна ", се споделя в известието, без да се посочва групата, поела отговорност.

По-рано тази година Украйна разпознава " Солнцепьок " като заслон за съветска хакерска група, наречена Sandworm, която преди този момент е била обвързвана с ГРУ.

В своя пост в Telegram, обявяващ хакването, " Солнцепьок " благодари на неидентифицирани " загрижени сътрудници " в " Киевстар ". СБУ заяви във вторник, че е образувало дело за държавна измяна след хакерската атака.

" Атакувахме " Киевстар ", тъй като компанията обезпечава връзки на украинските въоръжени сили, както и на държавните органи и силите за сигурност на Украйна ", се споделя в обявата. " До другите служби, помагащи на украинските въоръжени сили: бъдете подготвени! "

Във вторник източник, непосредствен до " Киевстар ", сподели пред Ройтерс, че военните връзки не са били наранени от офанзивата.
 Урсула фон дер Лайен: Подкрепете Украйна колкото е належащо
Урсула фон дер Лайен: Подкрепете Украйна колкото е належащо

Нейните забележки преди срещата на върха на основни европейски водачи

Sandworm е проследен от откриватели по киберсигурност като една от най-мощните хакерски групи в Русия, виновна за хакерските атаки против енергийния бранш на Украйна.

" Те постоянно изпират интервенциите си посредством подставени хакерски групи и деятели ", сподели Джон Хултквист, който управлява разбора на заканите в Mandiant Intelligence на Гугъл.

" Sandworm е пожеланото от Москва оръжие за хакерски атаки. Никой различен състезател не се приближава във връзка с непосредствената опасност, която съставлява за сериозната инфраструктура в Украйна ", добави той.

В отговор на искане за коментар от Reuters, представител на ‚Солнцепьок " удостовери, че е направила офанзивата и сподели вътрешните документи на " Киевстар ", оповестени в канала на групата в Telegram.

Цифровият блиц във вторник беше една от най-големите хакерски атаки след пълномащабното навлизане на Русия в страната през февруари 2022 година Такива офанзиви, които предизвикват необятно публикувани и осезаеми вреди, са редки и изискват техники, толкоз комплицирани, че нормално са домейн на държавните разследващи организации.

В обявата си в Telegram " Солнцепьок " настояват, че са унищожили повече от 10 000 компютъра и 4000 сървъра при офанзивата против " Киевстар ", в това число неговите облачни системи за предпазване и архивиране.
 Зеленски от Съединени американски щати: Путин не се бори единствено с Украйна, а с обединена Европа
Зеленски от Съединени американски щати: Путин не се бори единствено с Украйна, а с обединена Европа

Във вторник той ще се срещне с американския си сътрудник Джо Байдън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР