Хакерска група изнудва Nvidia с откраднати данни за новите ѝ

...
Коментари Харесай

Хакери искат Nvidia да „отвори кода” на GPU-тата


Хакерска група изнудва Nvidia с откраднати данни за новите ѝ разработки
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на чипове Nvidia съобщи във вторник, че пробивът в киберсигурността, който компанията проверява от съвсем седмица, е довел до кражба на данни на компанията.

„ Ние сме наясно, че нападателят е взел идентификационни данни на чиновници и част от вътрешната информация на Nvidia от нашите системи и е почнал да я източва онлайн ”, сподели представител на компанията в изказване пред.

Няма индикации, че офанзивата е случай на рансъмуер или че е обвързвана с войната в Украйна, добави представителят. Компанията повтори, че не чака никакви разстройства в бизнес-дейностите си, произлизащи от пробива. Той бе открит на 23 февруари.

Малко след изказването нападателят разкри кодовите имена на набор от последващо потомство, разработвани от Nvidia. Споменават се процесорите Lovelace GeForce – линия, от която са упоменати шест модела. Засегнати от пробива са също имената на сървърните графични процесори Hopper и Blackwell.
още по темата
Тези данни се дефинират като „ първичен теч ” на информация от откраднатите документи, предоставени на тематичния уеб страница Videocardz. Общо към 1 терабайт данни са откраднати от хакерската група, известна като Lapsus$.

Групата упорства, че е взела файловете, тъй като е „ решила да помогне на общността на копачите [на криптовалута] и геймърите ”, и дава обещание да източи още наличие от „ огромната директория ”, която явно е откраднала.

В дребните часове на сряда стана ясно, че хакерската група упорства Nvidia да разгласява под отворен код своите драйвери за Windows, MacOS и Linux. Ако компанията не успее да извърши настояването, групата дава обещание да разгласява файлове с данни за чипсети, графика и процесори за съществуващите и на компанията.

Lapsus$ твърди, че разполага с 250GB „ данни, свързани с хардуер ”. В свое известие хакерската група съобщи: „ Изискваме Nvidia да поеме ангажимент напълно да отвори кода (и да разгласява под FOSS лиценз) своите GPU драйвери за Windows, MacOS и Linux, занапред и вечно ”.

От изрече в известието излиза наяве, че графичната компания наподобява се пробва да комуникира с групата, с цел да предотврати бъдещи приключвания на своя вътрешна информация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР