Хакерска атака доведе до спиране на доставките по най-големия нефтен

...
Хакерска атака доведе до спиране на доставките по най-големия нефтен
Коментари Харесай

Хакери блокираха най-големия нефтен тръбопровод в САЩ

Хакерска офанзива докара до прекъсване на доставките по най-големия нефтен водопровод в Съединени американски щати, предадоха интернационалните организации.

Тръбопроводът „ Колониал “ придвижва 2,5 млн. барела на ден, което съставлява 45% от доставките на петролни горива за източното крайбрежие на Съединени американски щати.

Атаката е била осъществена в петък и от този момент до момента тръбопроводът е отвън строя. В неделя вечер американското държавно управление е оповестило изключително състояние. Според някои източници офанзивата е проведена от групата DarkSide, които са източили 100 гигабайта информация, против която изискват откуп от 2 млн. $ посредством прекачване на средства по биткойн портфейл. Ако той не бъде  заплатен групата заплашва да показа информацията в световната мрежа.

Общо  18 щата са наранени от блокадата, като те са получили краткотрайно позволение да не се лимитират доставките на горива, които се правят с танкери и транспортни средства. Тези доставки обаче не могат да компенсират изцяло изгубения потенциал на тръбопровода „ Колониал “.

Очаква се цените на петролните артикули да скочат 2-3% по време на търговията в понеделник.

„ Ако казусът не бъде позволен до вторник следствията ще бъдат огромни. Първи ще пострадат Атланта и Тенеси, по-късно резултатът ще доближи и Ню Йорк “, разяснява за Би Би Си пазарният анализатор Гаурав Шарма.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР