Хакерите стават все по-изобретателни. Освен през компютърната мрежа, киберпрестъпленията им

...
Хакерите стават все по-изобретателни. Освен през компютърната мрежа, киберпрестъпленията им
Коментари Харесай

Хакери крадат данни от умни уреди

Хакерите стават все по-изобретателни. Освен през компютърната мрежа, киберпрестъпленията им към този момент нападат и други уреди, които използваме - като да вземем за пример прахосмукачка, която управляваме посредством телефона си.

Оказва се, че една хакната прахосмукачка въобще не е безобидна офанзива, тъй като през нея хакерът може да стигне и до мрежата ни в офиса.

Пламен Тошев, ръководещ шеф на компания за киберсигурност разяснява пред Българска национална телевизия: "Хладилници, прахосмукачки, перални, какво ли не, всичко на процедура в нашите домове сега, върви наклонност да става мъдро.

А притежателите - по-уязвими. Защото киберпрестъпниците могат да го хакнат. Какво толкоз обаче може да извлече хакер от данните на прахосмукачка?

"То е по този начин, само че тя, бидейки част от мрежата, на процедура е и една врата, една входна точка за всеки един по-добър хакер да пробие цялата мрежа ", споделя Пламен Тошев.

Влизайки през прахосмукачката, по-опитният хакер може да влезе и в интернет мрежата на дома. Ако пък някой от фамилията работи от у дома, хакерът може да стигне даже до офис мрежата.

"Може да сканира мрежата, може да види кои устройства, други, се намират в мрежата, къде има отворени места за връзка и да се възползва от тях, тъй че да компрометира други устройства ", разкри Пламен Тошев.

Тази верига може да бъде спряна елементарно. Като слагаме комплицирани пароли на профилите си, с които управляваме умните устройства. И когато не използваме прахосмукачката си - просто да спрем връзката сред нея и телефона.

"Просто да я изключите, когато това е належащо. И макар че разпоредбите за отбрана са задоволително лесни, от ден на ден хора стават жертва на личната си техника ", поучава елкспертът. И прибавя: " Непрекъснато се следи този растеж и той ще продължи, без значение от пандемията. Което напълно не значи да изоставим умните устройства. А просто да знаем по какъв начин да действаме по-умно с тях ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР