Хакерите са спечелили над 25 млн. долара през последните две

...
Хакерите са спечелили над 25 млн. долара през последните две
Коментари Харесай

Хакерите са спечелили над 25 млн. долара от кибероткупи

Хакерите са спечелили над 25 млн. $ през последните две години единствено от кибероткупи. Парите идват най-много от набиращите известност криптовируси (ransomware), оповестява онлайн изданието The Verge.

Целта на Petya не са парите, а заличаване на данни

Изкуствен разсъдък ще пази Windows 10 от вируси

Данните са от общо изследване на Гугъл, компанията Chainalysis, Университетите на Сан Диего и на Ню Йорк. Те са наблюдавали заплащанията посредством виртуални валути като Bitcoin и са ги сравнили с база данни от виртуални портфейли, за които се знае, че са свързани с хакери.

Киберсигурността на България е на приблизително световно равнище

Криптовирусите като WannaCry нормално криптират файловете на компютъра и желаят от потребителя да заплати откуп, с цел да му ги възстановят. Обикновено те са ориентирани към компании, които не могат да си разрешат да изгубят данните или да притеглят внимание с това, че са жертва на хакери и информацията им е компрометирана. Разбира се, постоянно измежду жертвите попадат и елементарни консуматори. Компаниите са желани и поради по-големите суми, които могат да платят.

Обвиниха възпитаник за няколко световни хакерски атаки

Как наподобява допустимо най-опасната хакерска атака

Проучването е проследило 34 семейства с сходни вируси. Един от най-доходоносните е Locky, който от началото на 2016 година до момента е донесъл на основателите си над 7 млн. $. Той е и първият криптовирус, който употребява две обособени инфраструктури за криптирането на данните и за заплащанията, което му разрешава да се популяризира по-бързо.

Сред хакерите също има усилена конкуренция. Те се надпреварват кой по-бързо и дейно ще успее да се възползва от новооткритите пролуки в сигурността на друг програмен продукт и операционните системи преди те да бъдат поправени от компаниите. Друг рентабилен вирус е Cerber, генерирал доходи на стойност 6,9 млн. $.

Откриха нов вирус, който може да е по-опасен от WannaCry

Проучването демонстрира още, че новите криптовируси стават все по-сложни. Те към този момент могат да трансформират елементи от кода си автоматизирано. Това ги прави много по-трудни за засичане от антивирусните стратегии, които съпоставят точно кода с база данни, с цел да разпознават рисковите стратегии. Cerber да вземем за пример е създавал по няколко хиляди вариации месечно, с цел да заобикаля защитния програмен продукт. Затова една от най-хубавите отбрани остава нарасналото внимание на потребителите, които не би трябвало да се доверяват на атрактивните имейли и предложения в обществените мрежи приканващи да се изтегли атачмънт или посети чужд уебсайт.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР