Хакери пишат от името на министър. Жертва този път се

...
Хакери пишат от името на министър. Жертва този път се
Коментари Харесай

Хакери пишат от името на министър

Хакери пишат от името на министър. Жертва този път се оказа Андрей Цеков. За подправения мейл предизвестиха от министерството на районното развиване.

Фалшивитя мейл е със subject (тема): „ RE: Информационно бюро “. Той идва от е-поща със следния имейл адрес: [email protected].

За казуса министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков осведоми Министерския съвет, всички министерства и общини. Сигнал е подаден и до Държавната организация „ Национална сигурност “ и Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП).

Удариха и общината

В края на август столична община бе обект на поредни хакерски атаки от нощес. За това заяви заместник-кметът Генчо Керезов.

Той изясни, че е зает сериозен запас. Фалшивите поръчки към инфраструктурата са надхвърлили 100-кратно общоприетия трафик и денем са били регистрирани разнородни видове офанзиви.

“Благодарение на вложенията, които вършим през последните години, всички автоматизирани офанзиви бяха обезвредени сполучливо. В момента отблъскваме следващи офанзиви, които по разбор на екипа и привлечените специалисти са целенасочени и се осъществят от злонамерени лица с съответна цел ”, написа Керезов в своя фейсбук профил, като посочи, че офанзивите идват от задгранични адреси.

Още на същия ден министерството на електронното ръководство (МЕУ) провежда за повторно акция за осъществяване на проби за навлизане в сигурността (pentests) в държавната администрация.

Целта на акцията е да усъвършенства киберсигурността в държавната администрация.

Наскоро хакери са откраднали близо 12 милиона лв. от известна българска компания. Кражбата е станала преди месец.

Схемата, по която са източени парите, е обвързвана с познатата скица за заменен айбан. Фирмата, която е излъгана е една от най-известните у нас.

Най-вероятно голямата сума  е била разпределени и изпратена на траншове на разнообразни места в света или пък парите са изтеглени от финансови мулета.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР