Хакери от Северна Корея са откраднали криптовалути на обща стойност

...
Хакери от Северна Корея са откраднали криптовалути на обща стойност
Коментари Харесай

Севернокорейски хакери откраднали криптовалути за 400 млн. долара за година

Хакери от Северна Корея са откраднали криптовалути на обща стойност почти 400 млн. $ през 2021 година, което прави годината една от най-доходоносните до момента за киберпрестъпниците в мощно изолираната страна, сочи нов отчет.

Хакерите са организирали минимум 7 разнообразни офанзиви, ориентирани най-вече към капиталови компании и централизирани тържища с разнообразни тактики, в това число фишинг, злотворен програмен продукт и обществено инженерство съгласно отчет на Chainalysis. Киберпрестъпниците са работили, с цел да получат достъп до така наречен „ горещи “ портфейли на организациите – цифрови портфейли, свързани с интернет, и по-късно са прехвърляли средства към сметки, следени от КНДР, написа CNN.

Кражбите са най-скорошната индикация, че страната продължава да разчита на мрежа от хакери за подкрепяне на финансирането на вътрешни стратегии. Поверителен отчет на Организация на обединените нации по-рано упрекна водача Ким Чен Ун в осъществяване на „ интервенции против финансови институции и институции за обмяна на виртуална валута “, с цел да заплаща за оръжия и да поддържа стопанската система на Северна Корея.

През предишния февруари Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упрекна трима севернокорейци в скрит план за кражба на над 1,3 милиарда $ от банки и компании по целия свят и образуване на цифрови обири на криптовалута.

Повишаването на цените и потреблението на криптовалутите като цяло прави цифровите монети все по-привлекателни за злонамерени участници, което докара до повече криптокражби през 2021 година.

Според Chainalysis множеството от миналогодишните обири са осъществени от Lazarus Group, хакерска група с връзки в Северна Корея, която преди е свързвана и с хакване на Sony Pictures и други произшествия. Групата е глобена от Съединени американски щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР