Хакери демонстрираха, че могат да проникнат в системата на автомивка

...
Хакери демонстрираха, че могат да проникнат в системата на автомивка
Коментари Харесай

Как автомивка се превръща в оръжие, и други постижения от конгреса на хакерите

Хакери демонстрираха, че могат да обхванат в системата на автомивка и да я накарат да " нападна " колите на клиентите.

Това беше единствено една от множеството впечатляващи презентации по време на коференцията за киберсигурност Black Hat, извършена през уикенда в Лас Вегас, Съединени американски щати.

Експертите в региона Били Риос и Джонатан Бътс са съумели да пробият отбраната на автоматизирана автомивка, ръководена електронно. За задачата те употребявали необятно познати бъгове в операционната ѝ система. Успели да налучкат и употребяваната ключова дума " 12345 ".

В презентацията си двамата специалисти демонстрират по какъв начин са предиздвикали вратите на автомивката да се затворят, а четките за измиване на тавана да слязат доста по-ниско, в сравнение с е планувано, и по този начин да премажат колата.

Компанията притежател на автомивките по-късно съобщи, че незабавно ще проверява изказванията. Риос и Бътс обаче упорстват, че са я уведомили за пропуските в сигурността още през 2015.



На конференцията също беше показан робот, който отваря първокачествен сейф за 15 минути. Сейфът има 1 милион вероятни комбинации, само че откакто го разучил, основателят на робота съумял да ги сведе до към хиляда. Така работата на робота – който ги тества една по една – се съкратява от четири месеца до четвърт час.

Друг хакер сподели по какъв начин са пробили в сигурността на " интелигентен " револвер благодарение на най-обикновени магнити. Пистолетът има предпазител, който се освобождава единствено при сигнал от специфичен часовник – по този начин може да стреля единствено " същинският " собственик на оръжието. Хакерът открил, че може да имитира сигнала с магнит, и по този начин револверът стопира да е " интелигентен ".

На конференцията също беше показано по какъв начин може да се пробие сигурността на ветрогенератори, датчици за радиоактивност и индустриални помпи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР