Хага/Белград. След като излезе съдебното решение срещу него, Радован Караджич

...
Хага/Белград. След като излезе съдебното решение срещу него, Радован Караджич
Коментари Харесай

Радован Караджич: Сръбският народ и аз вече спечелихме

Хага/Белград. След като излезе правосъдното решение против него, Радован Караджич изпрати обръщение от Хага по Марко Сладойевич, един от неговите бранители, до Сръбското радио и телевизия, предава белградското радио В92 .
" Сръбският народ и аз, дружно, спечелихме към този момент. Създадена е Република Сръбска, а сърбите са свободни в своя лична страна, " медиите цитират посланието на Караджич и прибавят, че той написа още: „ Жертвата, която аз върша е надалеч по-малка от жертвите на други хора. Хиляди и хиляди младежи построиха Република Сръбска със своя живот. Мнозина останаха ветерани инвалиди. Най-големите жертви направиха майките, чиито единствени синове дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са същинските жертви. "

Според юриста, който разгласи, че е приказвал с Караджич близо час и половина след оповестяване на правосъдното решение, решението на Хагския арбитражен съд е „ кухо “ възмездие, защото е ориентирано против един дъртак, той няма да бъде обиден от него.
" Ние не се отказахме даже, когато беше доста по-тежко, така че даже и затворен, както съм в този момент, аз в никакъв случай няма да спра да се боря за истината за нашата обективна борба в тази война, която ни беше натрапена и в която и трите народа пострадаха. Всяка война, изключително гражданската, води до закононарушения, които нашата страна, в случай че си дава сметка за тях, ги жигосва и преследва. Ние се бихме почтено за свободата и равенството на сръбския народ в Босна и Херцеговина. Затова позволете ни постоянно и на всяко място да бъдем уважавани, позволете да не ненавиждаме другите и дано с горделивост да пазим това, което е по-велико от нас – Република Сръбска “, декларира Караджич.
В сряда Апелативната Камара по механизма за местопребиваване към Наказателния арбитражен съд в Хага разгласи пожизнен затвор за Караджич с обвинявания за геноцид и военни закононарушения, като отхвърли предходната присъда за 40 години затвор. Караджич беше първият президент на Република Сръбска и политически водач на сърбите в Босна и Херцеговина по време на войната от 1992-95 година.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР