Хади Матар, намушкал с нож британския писател Салман Рушди, беше

...
Хади Матар, намушкал с нож британския писател Салман Рушди, беше
Коментари Харесай

Повдигнато е обвинение на извършителя на нападението срещу Салман Рушди

Хади Матар, намушкал с нож английския публицист Салман Рушди, беше упрекнат в опит за ликвидиране и нахлуване и е арестуван в ареста без право на освобождение под гаранция, оповестиха международните организации.

Заподозреният пледира почтен пред съда в Ню Йорк, отбелязва Асошиейтед прес.

Полицията на щата Ню Йорк заяви в събота, че 24-годишният Хади Матар от Феървю, Ню Джърси, е бил арестуван в пандиза на окръг Шатокуа, напомня ДПА. Рушди е на изкуствено дишане, откакто беше намушкан в тялото и врата. Прекъснати са нерви на едно око и една ръка на писателя, който може да загуби засегнатото око.

Извършеното в Съединени американски щати нахлуване с нож против Салман Рушди възобнови публичния интерес към творчеството на създателя, в това число романа му от 1988 година " Сатанински строфи ". Продажбите на книгата, в резултат на която Иран разгласи фетва против него през 1989 година, набъбнаха още през днешния ден.

Нападението против създателя Салман Рушди е посягане против свободата на изложение, съобщи канадският министър председател Джъстин Трюдо, представен от Ройтерс.

" Никой не би трябвало да бъде заплашван или наранен поради това, което е написал. Желая му бързо възобновяване ", гласи пост на Трюдо в Туитър.

Източник Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР