H&M разследва предполагаеми злоупотреби във фабрики в Мианмар, докато натискът се засилва

...
H&M, вторият по големина търговец на дребно на мода в
Коментари Харесай

H&M, вторият по големина търговец на дребно на мода в света, разследва 20 предполагаеми случая на злоупотреба с труда във фабриките за облекло в Мианмар, които го доставят, Информационна агенция Ройтерс съобщи, само седмици след като собственикът на Zara Inditex, най-големият моден търговец на дребно, заяви, че постепенно спира покупките от страната от Югоизточна Азия.

Британска група за застъпничество за правата на човека проследи 156 случая на предполагаемо малтретиране на работници във фабриките за облекло в Мианмар от февруари 2022 г. до февруари 2023 г. спрямо 56 през предходната година, което показва влошаване на правата на работниците след военния преврат през февруари 2021 г.

Намаляването на заплатите и кражбите на заплати са най-често съобщаваните обвинения, следвани от несправедливо уволнение, нечовешки ставки на работа и принудителен извънреден труд, според доклад на неправителствената организация Ресурсен център за бизнес и човешки права (BHRRC).< /p>

„Всички случаи, повдигнати в доклада от BHRRC, се проследяват и, когато е необходимо, се коригират чрез нашия местен екип на място и в тясно сътрудничество със съответните заинтересовани страни“, се казва в изявление на H&M.

„Ние сме дълбоко загрижени от последните развития в Мианмар и виждаме нарастващи предизвикателства да извършваме дейността си според нашите стандарти и изисквания“, каза шведският търговец на дребно.

BHRRC проследи твърдения за нарушения на правата на работниците във фабриките за облекло в Мианмар, откакто военното правителство пое властта, което потопи страната в политическа и хуманитарна криза. Проследяването включва случаи на злоупотреба в 124 отделни фабрики.

BHRRC заяви, че проследява случаи на предполагаеми злоупотреби чрез източници, включително синдикални лидери, международни медии и местни медии като Myanmar Labor News, и се стреми да провери докладите, като проверява с марки и интервюира работници. Ройтерс не е проверила независимо констатациите си.

Има 21 случая на предполагаеми злоупотреби, свързани с доставчици на Inditex през двугодишния период, и 20, свързани с доставчици на H&M, според доклада. Inditex отказа да коментира доклада.

Други, споменати в доклада на BHRRC, включват ирландския мултинационален моден търговец на дребно Primark, който има 19 случая на предполагаема злоупотреба; Базираният в Дания Bestseller, който притежава популярни марки Vero Moda и Jack & Jones и има 17 случая на предполагаема злоупотреба; и полската компания за облекло LPP, с 12 случая на предполагаема злоупотреба.

Ал Джазира се свърза с Primark, Bestseller и LPP за отговор на обвиненията. В изявление на уебсайта си Primark казва, че е спрял да прави нови поръчки с доставчици от Мианмар миналата година през октомври и очаква последните поръчки от страната да бъдат изпратени до края на тази година.

Говорител на военното правителство на Мианмар не отговори на искане за коментар от агенция Ройтерс относно констатациите. Асоциацията на производителите на облекла в Мианмар не отговори на запитване на Ройтерс за коментар.


Произведено в Мианмар

Решението на Inditex да прекъсне връзките си с доставчиците от Мианмар дойде, след като Primark и Marks & Spencer обявиха планове за напускане миналата година, в тенденция, която според някои може в крайна сметка да остави работниците в областта на облеклото още по-зле.

Испанският моден търговец на дребно Tendam също планира да спре снабдяването от Мианмар, се казва в отговор на проучване на BHRRC за марки, публикувано заедно с доклада.

„Имаме план да напуснем страната, но все още не е обявен“, написа Tendam, без да уточнява причините. Tendam не отговори веднага на искане за коментар.

Primark каза на Reuters, че въпреки че очаква окончателните си поръчки от доставчиците от Мианмар да бъдат доставени преди края на 2023 г., наскоро е увеличил присъствието си на място.

„Докато работим за нашето излизане, ние удвоихме размера на нашия екип за етична търговия на място, което ни позволява да посещаваме по-редовно фабриките, с които все още работим, и ни дава по-голяма видимост“, каза Primark в имейл в сряда.

Някои марки, които продължават да доставят от Мианмар, също засилиха наблюдението на доставчиците.

Датската модна компания Bestseller увеличи броя на персонала в офиса си в Мианмар от трима на 11 след преврата, се казва в отговора на проучването.

H&M, Bestseller и Tendam са сред 18 марки, които са част от финансирания от Европейския съюз проект MADE, насочен към подобряване на условията на труд във фабриките за облекло в Мианмар.

Позицията на ЕС е, че компаниите трябва да продължат да се снабдяват от Мианмар, където шивашката промишленост е ключов работодател, с повече от 500 фабрики, произвеждащи дрехи и обувки за големи марки.

„Като се включите като компания в дискусии с местни групи за трудови права и профсъюзи относно заплатите и условията на труд, можете да имате влияние“, каза Карина Уферт, главен изпълнителен директор на Европейската търговска камара в Мианмар. „Като напуснете страната, е трудно да видите как можете да повлияете на местните условия.“

Вики Боуман, бивш посланик на Великобритания в Мианмар и директор на Центъра за отговорен бизнес в Мианмар, каза, че международните марки, подложени на натиск да спрат да купуват от Мианмар, също са най-вероятно да осигурят стабилни работни места и да предприемат допълнителни стъпки за защита срещу злоупотреби с права .

„Ако те напуснат, или работните места изчезват напълно, или фабриките се опитват да получат поръчки от небрежни купувачи, които се грижат само за евтината работна ръка и не се тревожат за условията във фабриките“, каза Боуман пред Reuters.

В проучването на BHRRC някои от най-големите световни марки за облекло описват подробно своя подход към дилемата.

В отговора си гигантът за спортно облекло Adidas написа: „Въпреки установените рискове за правата на човека и трудовите права, ние вярваме, че чрез засилени мерки за надлежна проверка на правата на човека можем да продължим да правим бизнес в Мианмар по отговорен начин и в съответствие с основните конвенции на МОТ [Международната организация на труда], Ръководните принципи на ООН и насоките на ОИСР [Организацията за икономическо сътрудничество и развитие].“

Britain's Next написа, че обмисля изтегляне от Мианмар, но „докато може да изпрати ясен сигнал до местното правителство, че неговите политики и практики са неприемливи, то може да нанесе огромни щети на местните общности и работници, лишавайки ги отчаяно от необходими инвестиции и заплати.”

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР