Гватемала гласува на напрегнат балотаж, със страх от намеса

...
Гватемала Сити (AFP) – Гватемалците се отправят към урните в
Коментари Харесай

Гватемала Сити (AFP) – Гватемалците се отправят към урните в неделя на балотаж за президентски избори, белязан от тормоза на изненадващ фаворит, който разпали избирателите с обещанията си да сложи край на гниенето на корупцията.

Централноамериканската нация е преследвана от бедност, насилие и подкупи, като хиляди нейни граждани се отправят в чужбина всяка година в търсене на по-добър живот, много от които в Съединените щати.

Реформисткият аутсайдер Бернардо Аревало направи огромен скандал като завърши втори в първия кръг и ще се изправи срещу бившата първа дама Сандра Торес на балотажа. Скорошно проучване показва, че Аревало има сериозна преднина.

И двамата са социалдемократи, което означава, че Гватемала ще има първия си ляв лидер от повече от десетилетие.

Шокиращият резултат от първия тур беше последван от нападения срещу партийните офиси на Аревало в Семила, както и тези на избирателната комисия, което накара Организацията на обединените нации, Европейския съюз и Организацията на американските държави (ОАД) да вдигнат тревога за опитите за подкопаване на вота.

„Истинската сила на демокрацията идва от зачитането на волята на хората“, написа в социалните медии в петък помощник-секретарят на САЩ по въпросите на Западното полукълбо Брайън А. Никълс.

Седмица преди гласуването секретарят на ОАД генерал Луис Алмагро каза: „Не е тайна, че сме много притеснени.“

Аревало, 64-годишен социолог, твърди, че е жертва на „политическо преследване от корумпирано малцинство, което знае, че губи власт от ден."

Само дни преди гласуването, прокурорът Рафаел Къручиче – санкциониран от Вашингтон за корупция – каза, че „не изключва" още обиски и възможни арести след изборите.

Корумпираните „поеха контрола“

Аревало води с 50 процента според последното проучване на CID Gallup и Фондацията за свобода и развитие, а Торес е на второ място с 32 процента.

Торес, на 67 години, е бивша съпруга на починалия левият президент Алваро Колом. Тя прави своя четвърти опит в президентството и се съсредоточи върху тежките престъпления и бедността.

В петък тя повдигна съмнения относно обективността на избирателната комисия, обвинявайки я, че клони към партията на Аревало.

Победителят ще замени непопулярния десен президент Алехандро Джаматеи, който по конституция е ограничен до един мандат.

Наблюдатели осъдиха усилията на държавата да защити корумпирана система, облагодетелстваща властимащите, като няколко прокурори и журналисти бяха задържани или принудени да бъдат заточени при Джаматей.

Корумпираните „прогресивно поеха контрола над всички държавни институции“, бивш главен прокурор Клаудия Пас и Пас – която сега е в Коста Рика – каза пред АФП.

Първият тур през юни отбеляза ниска избирателна активност и повече от 17 процента от бюлетините бяха невалидни, с малка надежда сред гватемалците, че съдбата им ще се промени.

Гватемала има едни от най-тежките нива на бедност, недохранване и детска смъртност в Латинска Америка, според Световната банка.

Процентът на убийствата е един от най-високите в света, като много убийства се дължат на насилие от банди, свързано с трафик на наркотици .

Около 9,4 милиона от 17,6-милионното население на страната имат право да гласуват, когато секциите отворят в 7:00 сутринта (13:00 GMT). Гласуването ще приключи в 18:00 ч., като първите резултати се очакват по-късно същата вечер.

Победителят ще поеме властта на 14 януари.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР