Гувърнър Морис е един от най-заетите американски държавници на своето

...
Гувърнър Морис е един от най-заетите американски държавници на своето
Коментари Харесай

Дивият живот на ексцентричния Гувърнър Морис, един от основателите на САЩ

Гувърнър Морис е един от най-заетите американски държавници на своето време. Роденият в Ню Йорк политик освен подписва Устава на Конфедерацията, само че написа преамбюла на Конституцията на Съединените щати и е един от първите съперници на робството.

Той също по този начин изнася повече речи от всеки различен на Конституционния конгрес, става един от бащите създатели на страната в решителен миг за младата американска република и се пробва настойчиво да внуши на всеки американец, че е жител на една обединена нация, а освен на щата, в който е роден.

Морис в никакъв случай не се е отклонявал от публичната работа и посвещава живота си на демократичните институции на своята страна. Въпреки това, евентуално е бил и най-ексцентричният от сътрудниците си създатели на Съединени американски щати.

Това е неговата история.

 WLA nyhistorical Wooden leg of Gouvernour Morris

Дървеният крайник на Морис

Въпреки че писателят и плейбой в никакъв случай преди не е имал някакви съществени здравословни проблеми, на 64 години той остава прикрепен към леглото до 1816 година Страда от подагра и пробва всичко – от кръвопускане и лауданум до билкови отвари и клизми, с цел да се избави, само че зараза на пикочните пътища ще коства живота му.

Ядосан от неспособността си да уринира, Морис намира парче китова кост в дома си в Морисания, Ню Йорк, и го пъха в уретрата си. Действие, което, за жалост, ще се окаже съдбовно: вътрешните му тъкани се раздират и възпаляват като по този начин се образува инфекцията, която го убива на 6 ноември 1816 година

Пресата уважително пропуща повода за гибелта в своето отразяване и дава като мотив „ малко, само че изтощително заболяване “. Морис обаче наподобява не съжаляваше. „ Преди 64 години благоволи Всемогъщият да ме призове да живея – тук, на това място, в същата тази стая “, споделя Морис, на смъртното си ложе. „ Как в този момент да се оплача, че благоволли да ме повика назад? “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР