Густаво Петро е първият президент от левицата в историята на

...
Густаво Петро е първият президент от левицата в историята на
Коментари Харесай

Колумбия за пръв път избра ляв президент

Густаво Петро е първият президент от левицата в историята на Колумбия, съобщи Българска телеграфна агенция. На извършения балотаж на изборите за държавен глава той получи 50,44% от гласовете против 47,31% за противника му - строителния бизнесмен Родолфо Ернандес, или с близо 700 000 гласа повече, демонстрират резултатите при преброени 99,5% от бюлетините. Избирателната интензивност бе 58% - най-високата на президентски избори в Колумбия този век.
" Днес е празничен ден за народа. Нека чества първата национална лява победа ", написа новоизбраният 62-годишен водач в Туитър. Той ще встъпи в служба на 7 август.
Опонентът му, прочут като " колумбийския Тръмп ", призна още в неделя провалянето си. " Пожелавам на доктор Густаво Петро да знае по какъв начин да управлява страната и да е правилен на реториката си против корупцията ", сподели той.
Колумбия обичайно е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и има обтегнати връзки със прилежаща социалистическа Венецуела. Президентът Николас Мадуро обаче бе измежду първите, които поздравиха Петро. " За тази братска страна настъпват нови времена ", изрази удовлетворение Мадуро и видя в " историческата победа " на някогашния партизанин израз на желанието на народа " за отбрана на пътя на демокрацията и мира ". Кубинският водач Мигел Диас-Канел приветства " историческата всенародна победа ". Мексиканският им сътрудник Андрес Мануел Лопес Обрадор съобщи, че " триумфът на Густаво Петро е исторически ". И добави, че триумфът може да донесе " завършек на проклятието " за Колумбия, където обичайно ръководещите консерватори " постоянно са се отличавали с свирепост ".
Съединени американски щати също поздравиха Петро. Държавният секретар Антъни Блинкен написа: " С неспокойствие чакаме да работим дружно с определения президент за по-нататъшното подсилване на връзките сред Щатите и Колумбия и за обезпечаването на по-добро бъдеще на нашите страни ".
Това е следващата победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието за смяна в района, разяснява в. " Вашингтон пост ". Миналата година изборите в Чили, Перу и Хондурас бяха извоювани от представители на левицата. Бившият бразилски водач Луиз Инасио Лула да Силва е любимец да се върне на поста след президентските избори през октомври.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР