Гурбетчийската вълна от села в община Доспат се увеличава през

...
Гурбетчийската вълна от села в община Доспат се увеличава през
Коментари Харесай

Увеличават се гурбетчиите от доспатските села заради Брекзит

Гурбетчийската вълна от села в община Доспат се усилва през тази пролет, а повода съгласно локалните кметове, е неяснотата към Брекзит. Близо половината от жителите на селата Црънча и Барутин ги напущат, работейки в разнообразни европейски страни, осведомят от кметствата. Преобладаваща част от гурбетчиите от региона се насочат към Англия, а процедурата за излизане на кралството от Европейски Съюз кара даже колебаещите се кандидат- емигранти от родопските села да стегнат куфарите.
Мигрантските курсове от доспатските села всекидневно потеглят в месеците от януари до април, изясняват локалните кметове. Вълната от заминаващи на работа из Европа през тази пролет се разраства, изяснява кметът на Црънча Юли Делибашев. Около 350 от жителите на селото с 620 поданици са гурбетчии във Англия, Холандия, Германия, Испания.
Търсенето на прехранване в чужбина стартира след замирането на тютюнопроизводството, което до скоро бе главен занаят за част от доспатските села. Само едно семейство в Црънча ще отглежда тютюн през 2019 година, до момента в който в предишното във всяка къща е създавана цигарената суровина, изясняват от кметството. Според кмета през тази година бързат да тръгнат към Острова повече от локалните безработни, опасявайки се да не се усложнят процедурите с назначението на чужденци след Брекзит. Много от гурбетчиите към този момент изтеглят в чужбина и задачите си фамилии, само че част от децата на работещите зад граница са оставени на грижите на баби и дядовци.
Предимно възрастни хора и деца остават в Барутин през лятото, откакто мъжете и множеството хора в трудоспособна възраст заминат на гурбет, изясняват от кметството.
Във времето на гурбетчиите, десетки деца в доспатските села са на отдалечен онлайн надзор от родителите си, а грижите по тяхното развъждане се поемат от бабите. Контактът с родителите зад граница е всекидневен, въпреки и през интернет и обществените мрежи, настояват общинари в Доспат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР