Гурбетчии: 70 060 с признат стаж от чужбина, всяка година

...
Гурбетчии: 70 060 с признат стаж от чужбина, всяка година
Коментари Харесай

Гурбетчии: 70 060 с признат стаж от чужбина, всяка година се увеличават


Гурбетчии: 70 060 с приет стаж от чужбина, всяка година се усилват. Работилите зад граница, които взимат пари за старини от Национален осигурителен институт, скачат с по 10% на година.
Рекорд по отпуснати пенсии, за чието
образуване е приет трудов стаж в друга страна, се регистрира през 2023-та. По данни на Националния застрахователен институт (НОИ), предоставени особено на вестник „ Телеграф “, към 31 декември на предходната година парите за старини,
при чието пресмятане е взет поради
и застрахователен интервал зад граница, са предоставени на 70 060 души. Бройката пораства годишно, като растежът по отношение на 2019 година е забележителен.  В последната година преди пандемията с Covid-19 този вид пенсии са били 46 030.
Оттогава насам нарастването е със приблизително
по към 10 % на година. През 2020 година стаж в чужбина при образуването на пенсията е приет на 50 162 душ, през 2021-ва – на 54 205, а през 2022-ра – на 60 375. Именно в предходната година скокът е максимален (близо с 10 000 по отношение на предходната)
и това дава съображение да чакаме занапред
от ден на ден такива случаи, които да отразят и взрива в емиграцията през 90-те години, когато безусловно цели села и дребни градове се изнасяха към Испания, Италия, Гърция и Германия, с цел да търсят по-
добър живот в най-бедните години у нас.
За цитираната статистика сигурно способстват и изнесените събития на Министерството на труда и обществената политика, в които вземат участие и специалисти от Национален осигурителен институт в българските консулства в Германия, Испания, Гърция и Кипър, които подкрепят сънародниците ни със препоръки за подготовката и събирането на нужните документи, с които да аплайват за разпределяне на пенсия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР