Гугъл“ заявява, че паролите скоро ще останат в миналото. По

...
Гугъл“ заявява, че паролите скоро ще останат в миналото. По
Коментари Харесай

Гугъл“ ще спре да ползва пароли

„ Google “ декларира, че паролите скоро ще останат в предишното. По думите на компанията те те постоянно „ са разочароващи и излагат потребителите на риск “.

Комбинацията от букви и числа става все по-лесна за отгатване от разнообразни логаритми, а болшинството от хората употребяват една и съща ключова дума във всичките си профили и тя даже не е толкоз сложна за познаване.

„ Миналата година — дружно с FIDO Alliance, „ Епъл “ и „ Майкрософт “ — обявихме, че ще въведем по-лесна и по-сигурна опция на паролите “, изясняват от „ Google “.

Вместо пароли „ Google “ предлага въвеждането на криптографски ключове (passkeys). Те ще заменят и двуфакторна оторизация при регистриране.

Ключовете за достъп са нов метод за влизане в приложения и уеб страници. Те са по едно и също време по-лесни за потребление и по-сигурни от паролите, тъй че потребителите към този момент не би трябвало да разчитат на имена на домашни любимци, рождени дни или прословутата „ 123456 “.

Криптографските ключове са устойчиви на онлайн офанзиви като фишинг, което ги прави по-сигурни от SMS еднократни кодове.

Потребителите ще получат местен ПИН код вместо ключова дума или ще употребяват своя пръстов отпечатък или други биометрични данни за удостоверение.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР