"Гугъл" (Google) представи нов дудъл тази седмица. Този път той

...
"Гугъл" (Google) представи нов дудъл тази седмица. Този път той
Коментари Харесай

Google почита един от големите френски кинотворци

"Гугъл " (Google) показа нов дудъл тази седмица. Този път той е в чест на Мари-Жорж-Жан Мелиес.

Той е френски кинотворец, който става прочут с развиването на доста механически и разказвателни детайли на филмовото изкуство в ранния стадий на киното. Открива многократната експозиция, ускорената и забавената киноснимка.

Гугъл отбелязва 127 година от рождението на Уайлдър Пенфийлд

Заради уменията си да трансформира действителността във филмите си, от време на време го назовават киномагьосник.

Мелиес е роден в Париж, където фамилията му създава обувки. Има двама по-големи братя – Анри и Гастон. Преди да стане режисьор, работи като илюзионист в театъра на Робърт Худин.

През 1895 година, след представянето на камерата на братя Люмиер, той демонстрира интерес към киното. През 1897 година основава студио на покрив в Монтрьой, община в източните покрайнини на Париж. Актьорите играят пред нарисуван фон, въодушевен от магическия и музикален спектакъл.

Гугъл ни напомня за Тереса Тен
 Жорж Мелиес Жорж Мелиес
Най-известният му филм е „ Пътешествие до луната “, изработен през 1902 година и включващ популярната сцена, в която галактически транспортен съд се удря в окото на луната. Прочут е и „ Пътешествие през невъзможното “ от 1904 година.

И двата кино лентата са за странни пътешествия, напомнящи стила на Жул Верн. Те са считани за едни от най-важните ранни фантастични филми, макар че са по-близки от фентъзито.

Гугъл отбелязва 184 години от рождението на авторката на "Малки дами "

През 1913 година филмовата компания на Жорж Мелиес афишира фалит, изместена от огромните френски и американски студиа. По време на Първата международна война към 500 от неговите филми, записани на целулозна лента, са конфискувани от френската войска и претопени за токове за ботуши. Много от другите му филми са продадени за преработване за нови кино ленти.

В резултат от това доста от филмите му са изгубени. Филмът му от 1899 година „ Клеопатра “ е считан за окончателно загубен, до момента в който копие от него не е намерено през 2005 година в Париж.

"Гугъл " означи 270 година от рождението на Алесандро Волта с дудъл

След като изгубва бизнеса си, Мелиес стартира да продава играчки на парижката железопътна гара Монпарна. Награден е с ордена на Почетния легион, връчен му от Луи Люмиер.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР