Гугъл е спряла услуга, с която е подпомагала доставчиците на

...
Гугъл е спряла услуга, с която е подпомагала доставчиците на
Коментари Харесай

Тихомълком "Гугъл" е спряла да дава на интернет доставчиците данни за покритието им

Гугъл " е спряла услуга, с която е подпомагала доставчиците на безжичен интернет да откриват уязвимости в системите си. Причината – данните за нея са идвали от потребителите на операционната система " Андроид " и " Google " се е бояла от възможни наказания.

Това настояват осведомени с решението източници пред организация " Ройтерс ". Услугата Mobile Network Insights до момента не е била обществено известна, само че прекъсването ѝ е разочаровало доставчиците, които са разчитали на нея, с цел да възнамеряват развиването на мрежите си. Данните са били анонимни, само че решението на " Google " демонстрира повишения ѝ боязън да не притегля внимание с това по какъв начин употребява информацията на потребителите си.

Mobile Network Insights е основана през март 2017 година и е била карта, която демонстрира на доставчиците силата на сигнала и скоростта на връзката при потребителите им в разнообразни региони. Тя е била безвъзмездна, а информацията е идвала от хората, разрешили данните за местоположението им и диагностиката на връзката да се споделят с " Google ".

Достъпът до нея е спрян през април, настояват четирима осведомени. Говорителка на " Google " удостовери за това, само че изясни, че решението се дължи на заменени " цели " за продуктите на компанията.

Услугата на " Google " не е била единственият източник на сходна информация, само че е била потребна поради това, че болшинството смартофони употребяват " Андроид ". " Facebook " също предлага сходна услуга, наречена Actionable Insights.

Опасен интервал

Общият правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който влезе в действие предходната година, не разрешава на фирмите да споделят информация с трети лица без експлицитното единодушие на потребителите или без законна причина.

Междувременно и американски, и европейски управляващи започнаха да обръщат повече внимание на това по какъв начин огромните софтуерни компании се грижат за данните на клиентите си след серия провали и кавги.

Еврокомисията наложи на " Google " няколко рекордни санкции, въпреки и по други тематики – за корист с монопол, а федерални организации в Съединени американски щати към този момент организират следствия на " огромната четворка " - " Google ", " Facebook ", " Амазон " и " Епъл ".

Самите компании не всеки път изясняват ясно на елементарния човек с кого споделят данните от устройството му. Политиката на " Google " изисква потребителите на " Андроид " да се съгласят тя да събира и споделя информация за качеството на интернет връзката му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР