Губернаторът на украинската Луганска област обвини руските орки, че са

...
Губернаторът на украинската Луганска област обвини руските орки, че са
Коментари Харесай

Защо украинците наричат руснаците "орки"?

Губернаторът на украинската Луганска област упрекна съветските " орки ", че са унищожили мост сред Северодонецк и Лисичанск на фона на яростните боеве в региона. Сергий Гайдай е следващият украински чиновник, който съпоставя съветските войски с тип митично страшилище, разпространявано от книгата " Властелинът на пръстените " на Дж. Р.Р. Толкин, осведоми BBC.

В епичния разказ орките се преглеждат като " брутални, нападателни и безредни ", споделя Остап Сливнински, доцент в Лвовския университет, профилиран в литературата на Източна и Централна Европа. Някои украинци даже назовават самата Русия " Мордор " - алюзия за мрачната земя във фантазията на Толкин.

Образите дават на украинците лесна за схващане метафора за това, което се случва в действителния живот. " Фантастичният свят има доста явен акцент върху това кое е положително и кое е неприятно ", изяснява Сливнински.
" Тези избрания са нещо като евфемизми ", прибавя той. " По-добре е да назоваваме руснаците " орки ", в сравнение с с по-вулгарни думи ".

Тенденцията се появява известно време след 2014 година - годината, в която Русия анексира Кримския полуостров, а подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха елементи от източния район Донбас.

" Що се отнася до руснаците - те пък постоянно назовават украинците " елфи " - още една алюзия с Толкин - с убеждението, че тези измислени същества са олицетворение на уязвимост ", споделя Сливнински.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР