Губернаторът на щата Юта Спенсър Дж. Кокс издаде на 21

...
Губернаторът на щата Юта Спенсър Дж. Кокс издаде на 21
Коментари Харесай

22 септември е обявен в САЩ за Ден на приятелството между България и щата Юта

Губернаторът на щата Юта Спенсър Дж. Кокс издаде на 21 септември 2023 година декларация, с която афишира 22 септември, Деня на независимостта на България, за Ден на другарството сред Република България и американския щат Юта. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Декларацията на губернатора за определяне на Деня на другарството сред Република България и американския щат Юта се посвещава на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Съединени американски щати, както и на високия публичен принос на българите, избрали щата Юта за собствен дом.

„ Приветствам и благодаря на губернатора на щата Юта Спенсър Дж. Кокс за самодейността. Тя е израз на положителното съдействие и другарство, което градим със Съединени американски щати в продължение на години и полезностите и правилата, които споделяме и ни сплотяват ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

За първи път дипломатически връзки сред двете държави са открити на 19 септември 1903 година, демонстрират данните на отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция. Тогава Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд като пръв държавен представител на Съединени американски щати в София. На 24 март 1910 година Съединени американски щати признават независимостта на България. До откриването на българска легация във Вашингтон през 1914 година отбраната на българските ползи в Съединени американски щати е поета от съветските дипломатически и консулски представителства. До 1918 година седалището на американския дипломатически представител в България е в Истанбул, Атина и Букурещ. През 1918 година Съединени американски щати откриват легация в София. 

България има посолство във Вашингтон и три генерални консулства - в Ню Йорк, в Лос Анджелис и в Чикаго. Двустранният стокообмен сред България и Съединени американски щати през 2022 година възлиза на рекордните над 2,035 милиарда щ. д., съгласно данни на Департамента по търговия на Съединени американски щати. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg