Горски пожари в Хавай: Какво причини най-смъртоносните пожари в САЩ от повече от 100 години?

...
Губернаторът на Хавай предупреди, че се очаква броят на жертвите
Коментари Харесай

Губернаторът на Хавай предупреди, че се очаква броят на жертвите от масивни горски пожари в американския архипелаг да нарасне значително през следващите дни, докато спасителните екипи продължават за да търсите из изгорените квартали на остров Мауи.

Аварийните екипи работят при опасни условия, казаха служители, след като най-смъртоносните горски пожари в Съединените щати за повече от век избухнаха миналата седмица.

Хиляди оцелели бяха разселени от пожарите, най-лошият от които унищожи голяма част от историческия град Лахайна, а хората в Мауи отправиха отчаяни молби за информация за изчезнали близки.

Ето какво знаем за причините за пожарите, мащаба на разрушенията и какво следва:


Как започнаха пожарите?

Точната причина за пожарите не е установена. Но тъй като голяма част от света наблюдава рекордни температури по време на глобална климатична криза, горските пожари стават по-чести и по-трудни за овладяване.

Националната метеорологична служба издаде предупреждения за Хавайските острови поради сухо време и силни ветрове, свързани с урагана Дора, който преминава през района. И двете често са катализатори за горски пожари.

Въпреки че повечето горски пожари се предизвикват от човешка дейност, естествените причини – включително мълнии и вулкани – също могат да предизвикат пламъци.

Губернаторът Джош Грийн каза, че щатът изпитва сухи условия поради изменението на климата и с голяма буря, преминаваща южно от щата, множество пожари започнаха да се разпространяват бързо и неконтролируемо в това, което той нарече „огнен ураган“.

„Ето как ще изглежда огненият ураган в ерата на глобалното затопляне и затова всички ние трябва да направим – точно сега, точно сега – каквото можем, за да спрем глобалното затопляне и да го обърнем“, каза той пред MSNBC в неделя.


Колко души са били убити?

Длъжностни лица досега са потвърдили смъртта на 96 души, но казаха, че тази цифра ще нараства.

Грийн каза в понеделник, че екипите за търсене, работещи с трупни кучета, ще имат нужда от повече време, за да проучат изгорелите домове и превозни средства в силно засегнатия град Лахайна.

„Вероятно ще намират 10 до 20 души на ден, докато не приключат. И вероятно ще отнеме 10 дни. Наистина е невъзможно да се отгатне“, каза губернаторът пред CBS News.

Дийн Крисуел, ръководител на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), каза пред репортери, че търсенето е предизвикателство поради частично стоящи структури, високи температури и „горещи точки“ на изолирани пожари.

Пожарникарите все още се борят с пламъците, казаха служители, като най-големият пожар в Лахайна е почти овладян.

„Искаме да сме сигурни, че правим това възможно най-бързо, но че го правим по начин, който е методичен, подходящ и чувствителен към културата, за да сме сигурни, че ще можем да се отчитаме за всички,“ Крисуел каза.


Хората получиха ли предупреждение?

Хавай има голяма мрежа от сирени, предназначени да предупреждават жителите за природни бедствия и събития, причинени от човека, но много хора на Мауи съобщиха, че не са получили никакви предупреждения, тъй като пожарите бързо се приближиха.

„Знаете ли кога установихме, че има пожар? Когато беше от другата страна на улицата от нас“, каза 63-годишната жителка Вилма Рийд пред агенция AFP.

Сирените, разположени около острова, никога не са звучали, казаха жители, а широко разпространените прекъсвания на захранването и мобилните услуги възпрепятстват други форми на предупреждение.

Тъй като задвижваните от вятъра пожари бързо напредваха, хората бяха принудени да напуснат домовете и превозните си средства, за да търсят безопасност. Някои дори се гмурнаха в Тихия океан, за да се опитат да избягат от пламъците.

Конгресменът от Хавай Джил Токуда каза пред CNN, че служителите са били изненадани от трагедията. „Подценихме смъртоносността, бързината на огъня“, каза тя.

Грийн каза, че е наредил „всеобхватен“ преглед на реакцията на държавата. Той също така каза, че бързо разпространяващите се пожари са унищожили телекомуникационни кули.

Крисуел от FEMA препрати въпроси относно проблема към държавни служители. „Като общност за управление на извънредни ситуации и първа помощ, ние винаги искаме да разглеждаме научените уроци, за да можем да се подобрим“, каза тя.

Къде са отседнали оцелелите?

FEMA и хуманитарните групи отвориха спешни приюти за хиляди хора, които са били разселени от пожарите.

Крисуел също каза, че FEMA е активирала програма за преместване на евакуирани хора от приюти в хотели.

Тод Джеймс, служител на Американския червен кръст, каза, че организацията също помага за свързването на жителите с жилищни ресурси. „Това може да продължи дълго“, каза Джеймс пред Ал Джазира за жилищния проблем.

„Ние ще работим и с двамата си партньори – нашите правителствени партньори, нашите партньори с нестопанска цел и най-важното със самите семейства – за да им помогнем да намерят каква е следващата стъпка от приюта.“

Какво каза президентът Байдън?

Президентът Джо Байдън обеща да предостави ресурси за Хавай, включително временни и дългосрочни жилища, пряка помощ и помощ за намиране на изчезнали хора.

„Докато жителите на Хавай скърбят за загубата на живот и опустошенията, които се случват в красивия им дом, ние скърбим с тях. Както казах, не само нашите молитви са със засегнатите – но всеки актив, който имаме, ще им бъде достъпен“, написа Байдън в публикация в социалните медии в понеделник.

Как изглежда това в сравнение с други горски пожари в САЩ?

Пожарът в Мауи е най-смъртоносният горски пожар в САЩ от 1918 г. насам, когато пожарът Cloquet в северната част на Минесота, който бушува повече от четири дни, уби 453 души, според Националната асоциация за противопожарна защита.

Най-смъртоносният горски пожар в историята на САЩ, пожарът Peshtigo в Уисконсин през 1871 г., уби 1152 души.

Пожарите на Хаваите представляват и най-смъртоносното бедствие, ударило островите след цунамито, което уби 61 души през 1960 г., година след като Хавай стана щат на САЩ.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР