Губернаторът на Хавай казва, че фокусът е върху „загубата на живот“ в отговор на горските пожари в Мауи

...
Губернаторът на Хавай Джош Грийн каза, че операциите в събота
Коментари Харесай

Губернаторът на Хавай Джош Грийн каза, че операциите в събота ще се съсредоточат върху „загубата на живот“, докато той обикаля опустошенията на любимата Фронт Стрийт на Лахайна с представители от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации. „По-голямата част от фокуса ни ще бъде върху хората днес“, каза той.

FEMA каза, че агенцията е боядисала автомобили и сгради на Front Street с „X“, за да покаже, че са получили първоначална проверка , но че все още може да има човешки останки вътре. Когато екипажите преминат още един път, ако намерят останки, те ще добавят буквите „HR“ до „X“.

С нарастването на броя на жертвите от пожарите на острова не е ясно как моргите ще може да поеме броя на жертвите, като се има предвид, че има само една болница и три морги.

Броят на смъртните случаи е нараснал до 80, според изявление на окръг Мауи в петък. Броят на потвърдените смъртни случаи в 21:00 ч. съобщението се увеличи от предишната цифра от 67.

Освен потвърдените смъртни случаи в Мауи, стотици други хора остават в неизвестност.

Майк Райс търси приятели на острова, но все още да чуя от тях. Твърде рано е да губим надежда, каза той, но не отхвърли възможността те да са загинали заедно с множество други.

Никой от тях не е имал мобилни телефони, каза той, търсейки трима членовете на клана Ернандес са още по-предизвикателни.

"Мисля, че можеха много добре да се справят", каза Райс, която сега живее в Калифорния. „Може да са успели или да не са успели, няма да седя с чувство за надвиснала гибел и чакам да разбера.“

Мениджърите на службата за извънредни ситуации в Мауи все още оценяваха обхвата на щетите в събота в центъра на Лахайна и търсене на места за настаняване на хора, изгонени от домовете си.

Една от възможностите беше да настаним някои от оцелелите и лицата, реагиращи при бедствия, в хотел Sheraton, с 200 свободни стаи там, каза FEMA в брифинг в събота сутринта. Но нуждата от подслон беше много по-голяма, оценена на около 4500 души, според оценката, публикувана от FEMA и Тихоокеанския център за бедствия на Хавайския университет.

Поне 2207 структури бяха изчислени като разрушени повредени или унищожени при горските пожари, според предварителните данни на Тихоокеанския център за бедствия, който също така изчисли, че възстановяването на острова ще струва прогнозираните 5,5 милиарда долара.

В събота имаше и нова информация за щетите на лодки, като девет бяха потвърдени, че са потънали в пристанището на Лахайна според сонара.

Около 30 клетъчни кули все още бяха офлайн в събота и захранването прекъсванията се очаква да продължат няколко седмици в западен Мауи.

Някои жители на Лахайна изразиха разочарование от затруднения с достъпа до домовете си на фона на затворени пътища и полицейски контролно-пропускателни пунктове в западната част на острова.

< p>В южния край на Front Street в събота сутринта един жител ходеше бос, носейки лаптоп и паспорт, питайки как да стигне до най-близкия приют. Друг човек, каращ велосипеда си, направи преглед на щетите на пристанището, където каза, че лодката му се е запалила и е потънала.

Една пожарна кола и няколко строителни камиона бяха забелязани да карат през квартала, но остана зловещо лишен от човешка и официална правителствена дейност.

Причината за пожарите остава неизвестна. Когато пожарът в Лахайна избухна във вторник, той беше придружен от хаос и объркване. Сирените за спешна помощ не бяха активирани на острова. Местните също казаха, че токът е бил прекъснат, което не им е дало достъп до телевизия или радио. Те също така казаха, че не са получили текстови сигнали. Хората в града избягаха само когато пламъците бяха по петите им.

Генералният прокурор на Хаваите Ан Лопес обяви в петък, че нейната агенция ще извърши „всеобхватен преглед на вземането на критични решения и постоянните политики, водещи до, по време на и след горските пожари."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР