Губернаторът на Бавария остави своя заместник на поста въпреки фурора от обвиненията в антисемитизъм

...
Губернаторът на германската провинция Бавария казва, че ще позволи на
Коментари Харесай

Губернаторът на германската провинция Бавария казва, че ще позволи на своя заместник да остане на поста въпреки фурора, който започна с обвинения, че е отговорен за антисемитска листовка, когато е бил ученик в гимназията преди 35 години

От GEIR MOULSON Associated Press, 3 септември 2023 г., 5:40 ч. Изборите в Бавария се очакват след няколко седмици.

През август всекидневникът Sueddeutsche Zeitung съобщи, че когато Айвангер е бил на 17 години, той е бил заподозрян, че е направил напечатана на машина листовка, призоваваща за участие в конкурс, озаглавен „Кой е най-големият предател на отечество?“

Той изброява, наред с други неща, „1-ва награда: Свободен полет през комина в Аушвиц.“

52-годишният Айвангер каза миналия уикенд, че едно или повече копия на листовката са намерени в училищната му чанта, но той отрече да я е написал. По-големият му брат се появи, за да твърди, че той го е написал.

Айвангер призна, че е направил неуточнени грешки в младостта си и предложи извинение, но също така многократно се представяше като жертва на „клеветническа кампания“ или „лов на вещици“. Неговото управление на кризи предизвика широка критика, включително от Сьодер.

Във вторник Сьодер изиска Айвангер да отговори на подробен въпросник и неговият заместник предостави отговорите в петък вечерта. Сьодер каза, че е имал дълъг разговор с Айвангер в събота вечерта.

През изминалата седмица непрекъснато се появиха допълнителни твърдения относно поведението на Айвангер, когато той беше в училище — включително твърдения, че е поздравил Хитлер, имитирал е нацисткия диктатор и е имал „Mein Kampf“ на Хитлер в училищната си чанта. Айвангер описа последното като „глупости“, каза, че не си спомня някога да е поздравявал Хитлер и не е репетирал речите на Хитлер пред огледалото.

В четвъртък , Айвангер каза: „Дълбоко съжалявам, ако съм наранил чувствата си с поведението си във връзка с въпросния памфлет или други обвинения срещу мен от младостта ми. Моите искрени извинения са преди всичко към всички жертви на (нацисткия) режим. , но беше правилно и необходимо. Той каза, че отговорите на Айвангер на въпросите му „не всички са били задоволителни“, но че той отново се е дистанцирал от листовката и е дал многократни уверения, че не я е написал.

„В общата оценка - че няма доказателства, че въпросът е отпреди 35 години и че нищо подобно не се е случило оттогава - едно уволнение би било непропорционално, от моя гледна точка“, каза Сьодер.

Но лидерите на управляващата коалиция в Бавария се съгласиха, че „е важно Хуберт Айвангер да работи за спечелването на изгубеното доверие“ и трябва да проведат разговори с лидерите на еврейската общност, каза Зьодер. Той добави, че това е било обсъдено в неделя с главните баварски и германски еврейски лидери.

Твърденията поставят Зьодер, за когото се смята, че има амбиции да предизвика левоцентристкия канцлер Олаф Шолц на националните избори през 2025 г. в неудобна позиция.

Айвангер води Свободните избиратели, партия, която е консервативна сила в Бавария, но няма места в Германия национален парламент. Той е заместник-губернатор на щата и министър на икономиката от 2018 г., когато партията му стана младши партньор в регионално правителство на дълго доминиращия дясноцентристки Християнсоциален съюз на Бавария.

Soeder, лидерът на ХСС, каза, че иска да продължи коалицията със Свободните гласоподаватели, повече или по-малко еднакво мислеща партия, след щатските избори на 8 октомври. В изявлението си в неделя той отново отхвърли идеята за преминаване към коалиция с природозащитниците на Зелените.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР