Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис инжектира президентската политика в дебата за ваксината срещу COVID

...
Докато американците обмислят дали да послушат съвета на федералните здравни
Коментари Харесай

Докато американците обмислят дали да послушат съвета на федералните здравни служители и да получат актуализирана ваксина срещу COVID, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис повтаря посланието, което запали националната му политическа кариера: Игнорирайте това, което федералното правителство ви казва за COVID-19.

Миналата седмица – тъй като анкетите показаха, че той е на второ място след Доналд Тръмп за републиканската президентска номинация – ДеСантис свика виртуална кръгла маса, включваща панел от скептици относно ваксината срещу COVID. Тяхната мисия: да отхвърлят констатациите на FDA, че новите ваксини са безопасни и ефективни за тези на 6 месеца и повече.

Вместо това те посъветваха лицата под 65 години да не се ваксинират, предполагайки без доказателства, че ваксините могат да бъдат вредни.

Констатациите на FDA. „За пореден път Флорида е първият щат в нацията, който се застъпва и предоставя насоки, основани на истината, а не на указите на Вашингтон.“

Подкрепа ДеСантис беше ръчно подбраният пазител на неговата стратегия за обществено здраве: генералният хирург на неговия щат Джоузеф Ладапо.

„Моята преценка е, че това не е добро решение за младите хора и за хората, които не са изложени на висок риск на този етап от пандемията“, каза Ладапо.

Ладапо беше обект на критики от експерти по обществено здраве, откакто ДеСантис го избра за ролята. Той беше порицан от федералните здравни служители за насърчаване на дезинформация за COVID и ваксините като цяло. А доклад от факултета на Медицинския колеж на Университета на Флорида изразява „загриженост за нарушения на целостта на изследванията“ в проучване на щатския здравен отдел, което предполага, че получаването на иРНК ваксина срещу COVID повишава риска от смърт сред младите мъже.

Ладапо лично промени резултатите от проучването, съобщи Politico. Изследванията показват, че рискът от сърдечни усложнения сред младите мъже е до 5,6 пъти по-висок след инфекция с COVID, отколкото след ваксинация срещу COVID.

Тъй като служителите в общественото здравеопазване са изправени пред тежка битка, за да убедят американците да получат една от актуализираните ваксини – само 17% са получили бустер през 2022 г. – тактиката на DeSantis може допълнително да потисне усвояването, като подклажда съмнения относно ваксините.

ДеСантис си „играе с огъня и става дума за живот и смърт“, каза Дона Шалала, която е била министър на здравеопазването и човешките услуги на САЩ по време на администрацията на Клинтън и по-късно представлява Флорида в Конгреса.

"Но мисля, че хората ще го видят такъв, какъвто е: отчаян опит с много висок риск за хората във Флорида да промени позицията си", каза тя.

ДеСантис изостава от Тръмп с повече от 40 пункта средно в анкети сред първичните гласоподаватели на Републиканската партия, разлика, която се разшири въпреки неотдавнашните усилия на губернатора да рестартира кампанията си.

Повече от 90 000 души във Флорида са починали от COVID-19.

И въпреки че има няколко сериозни странични ефекти, свързани с ваксините срещу COVID, тяхната честота е рядка и няколко проучвания показват, че ваксинираните хора не са изложени на по-голям риск от смърт поради причини, различни от COVID, отколкото тези, които са неваксинирани. Повече от 600 милиона дози ваксини срещу COVID са били поставени в САЩ, според Our World in Data.

Тази информация не беше спомената в дискусията миналата седмица, когато групата - която по-специално не включваше експерти по ваксини или инфекциозни болести - каза без доказателства, че ваксините може да имат „отрицателна ефикасност“ или дори да причинят повишена инфекция от вирусът.

DeSantis и Ladapo казаха, че са обезпокоени от липсата на изпитвания върху хора, преди да бъдат разрешени най-новите ваксини срещу COVID – въпреки че не се обърнаха към причината, поради която може да са по-малко загрижени за рисковете за хората на 65 и повече години.

Годишните противогрипни ваксини също не се подлагат на клинични тестове върху хора. Но Ладапо нарече „ловкост“ сравняването на бустери срещу COVID с ваксината срещу грип, тъй като тя съществува от десетилетия. „Това е съвсем различно явление“, каза той.

Министерството по здравеопазване на Флорида не отговори на въпросите дали препоръчва ваксината срещу грип в светлината на недостига на тестване върху хора.

Даниел Салмон, експерт по ваксини в университета Джон Хопкинс, който наблюдаваше кръглата маса, каза, че оспорва твърдението, че няма клинични данни, подкрепящи безопасната употреба на новите ваксини. Подобно на ваксината срещу грип, основните ваксини срещу COVID преминаха през клинични изпитвания и нямаше да има време да се провежда такава всеки път, когато се появи нов щам, каза той.

Дискусията не беше силен дебат около научната несигурност сред експертите, каза Салмон. Той отбеляза липсата на експертни познания и обучение на участниците във ваксините и инфекциозните заболявания, като каза, че вместо това са разчитали на позициите си на лекари, академици и генерален хирург във Флорида, за да им дадат доверие.

„Те не познават COVID“, каза Салмон. „Те подбират факти, за да защитят позицията си. И нямат опит да вземат тези решения за голям брой хора.“

"Имах чувството, че се опитват да посеят съмнение", каза той, "а това е опасно."

Проучване на здравната организация с нестопанска цел KFF показва, че повечето американци се сблъскват с дезинформация за здравето и много от тях не са сигурни относно истинността на твърденията за ваксините срещу COVID.

ДеСантис изгради националната си репутация, като се противопостави на медицинското заведение и сложи край на блокирането на пандемията от 2020 г. по-рано във Флорида, отколкото много други щати. Той също така спечели последователи - и събра пари - като критикува федералното правителство при президента Джо Байдън и насоките от бившия най-добър национален експерт по инфекциозни болести Антъни Фочи, който напусна поста си в Националния институт по здравеопазване през декември.

Начинът, по който ДеСантис се справяше с реакцията на COVID, му помогна да спечели масивна победа на преизбирането миналата година и да застане в челото на глутницата от 2024 републикански кандидати за президент тази пролет.

Дейвид Ричардс, председател на катедрата по международни отношения и политически науки в университета Линчбърг във Вирджиния, каза, че не е изненадан от подхода на ДеСантис към актуализираните ваксини, като се имат предвид данните му в анкетите, репутацията му на настоятел " медицинска свобода“ и неговите общи политики за ваксини.

„Той трябва да остане уместен и да се отличава от другите кандидати“, каза той.

Миналата година DeSantis се противопостави на предоставянето на COVID ваксини на малки деца, след като Флорида беше подложена на критики за това, че е единственият щат, който не поръчва предварително дози преди одобрението на федералното правителство за ваксиниране на деца под 5 години.

< p>Тази година ДеСантис призова законодателната власт на Флорида, контролирана от Републиканската партия, да одобри законодателство, свързано с пандемията, което противоречи на някои препоръки за обществено здраве, включително мерки за постоянна забрана на училищните маски и забрана на бизнеса да уволнява служители, които не се ваксинират.

Мат Далек, политически историк от университета "Джордж Вашингтон" във Вашингтон, окръг Колумбия, каза, че съобщенията на ДеСантис за новите ваксини срещу COVID показват желанието му да се дистанцира от Тръмп - въпреки че одобрението на Тръмп през 2018 г. доведе до спечелването му Надпревара за губернатор на Флорида.

„Това е начин за него да използва проблема, въпреки че може да дойде за сметка на живота на всеки, който би го слушал във Флорида и другаде“, каза той.

KFF Health News е национален нюзрум, който произвежда задълбочена журналистика по здравни въпроси и е една от основните оперативни програми на KFF – независим източник на изследвания на здравната политика, анкети и журналистика. Научете повече за KFF.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР