Губернаторът на американския щат Оклахома - Кевин Стит, пощади осъден

...
Губернаторът на американския щат Оклахома - Кевин Стит, пощади осъден
Коментари Харесай

Губернатор пощади осъден на смърт в 12 без 5

Губернаторът на американския щат Оклахома - Кевин Стит, пощади наказан на гибел няколко часа преди плануваната му екзекуция, която породи вълна от възмущения и митинги заради подозрения във виновността му за убийството на предприемач преди 20 години, съобщи Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Присъдата на 41-годишния Джулиъс Джоунс бе изменена от смъртна в доживотна, без опция за предварително освобождение. Поддръжници на Джоунс, събрали пред пандиза в столицата на Оклахома, в който се намира, приветстваха решението.

Джоунс бе наказан за убийството през 1999 година на Пол Хоуъл, предприемач от Едмонд в Оклахома, по време на кражба на кола. Джоунс твърди, че килърът е различен - негов другар от гимназията, който беше основен очевидец по делото против него. Но прокурорът по делото Дейвид Пратър сподели, че доказателствата сочат виновност на Джоунс.

 Джулиъс Джоунс, 5 февруари 2018 година Снимката е предоставена от Управлението на пандизите, Оклахома
Джулиъс Джоунс, 5 февруари 2018 година Снимката е предоставена от Управлението на пандизите, Оклахома
Снимка: AP/БТА

Случаят на Джулиъс Джоунс закупи популярност, откакто беше разказан в документалния сериал " Последната отбрана ", продуциран от актрисата Вайола Дейвис през 2018 година. След това риалити звездата Ким Кардашиян Уест и известни спортисти приканиха губернатора да промени присъдата на Джоунс.

Почти две десетилетия Джоунс е наказан на гибел за закононарушение, което не е направил, се споделя в молбата му за опрощение, заради " фундаментални сривове в системата, натоварена да взема решение " дали е отговорен, в това число с неефективни и неопитни юристи, расови пристрастия измежду правосъдните заседатели и хипотетични нарушавания на прокурора.

Помилването: Живот, само че в пандиза до край


Джоунс трябваше да бъде екзекутиран в 16 часа локално време в щатския затвор в Оклахома в МакАлестър. Джоунс и неговите юристи схванаха за помилването в 12.45 минути по време на последното им посещаване, съобщи.

Джоунс е бил в ареста отвън екзекуционното поделение през последните две седмици, споделиха юристите, и получи последната си вечеря в сряда. Те не предоставиха детайлности за това какво е съдържала вечерята. Огромно облекчение е било почувствано, когато пристигнала новината, че Джоунс няма да бъде екзекутиран, оповестиха юристите.

Губернаторът на републиканците стигна до решението след " молитвено обсъждане и обзор на материалите, показани от всички страни по този случай ", сподели Стит в изказване в Twitter.

Съветът за опрощение и условно освобождение в Оклахома предложи присъдата на Джоунс да бъде сменена с пожизнен затвор с опция за условно освобождение при гласоподаване 3-1 на 1 ноември.

Джоунс пледира пред борда по-малко от три седмици преди да бъде екзекутиран. Бордът гласоподава с 3-1, като предложи подмяна на присъдата на Джоунс с пожизнен затвор с опция за условно освобождение.

Въпреки това в своята изпълнителна заповед Стит декларира, че нито конституцията на щата, нито щатското законодателство дават на борда пълномощието да предложи тази смяна, нито пък дават право на губернатора да я даде. В резултат на това губернаторът смекчаваше присъдата на Джоунс с изискването, че той " няма да има право да кандидатства или да бъде обсъждан за подмяна, опрощение или условно освобождение до края на живота си ", се споделя в заповедта.

Адвокатът: Предотвратена е непоправима неточност

В свое изказване юристът на Джоунс - Аманда Бас, назова решението на губернатора " значима стъпка към възобновяване на публичната религия в системата на наказателното правораздаване, като се подсигурява, че Оклахома няма да екзекутира почтен човек ". Но тя призна, че фамилията на Джоунс и поддръжниците му са се надявали, че един ден той може да получи условно освобождение.

" Докато се надявахме, че губернаторът ще одобри рекомендацията на Съвета напълно, като размени присъдата на Джулиус с доживотна с опция за условно освобождение в светлината на големите доказателства за невинността на Джулиъс ", сподели Бас, " ние сме признателни, че губернаторът предотврати непоправимо неточност. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР