ГСДП не бърза да обяви подкрепа за ХДС/ХССГерманската социалдемократическа партия

...
ГСДП не бърза да обяви подкрепа за ХДС/ХССГерманската социалдемократическа партия
Коментари Харесай

Шулц прие преговори за коалиция в Германия

ГСДП не бърза да разгласи поддръжка за ХДС/ХСС


Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се преклони пред натиска и склони да договаря за присъединяване в ръководеща коалиция макар първичното си отвращение, съобщи Ройтерс. Но окончателното решение за подобен съюз ще бъде взето на вътрешнопартиен избор от нейните 433 000 членове.

Въпреки многото незнайни такова развиване може да постави завършек на тежката политическа рецесия, в която страната изпадна след неуспеха на договарянията сред ръководещия закостенял съюз ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел с демократичните “Свободни демократи ” и със Зелените. В противоположен случай Германия е застрашена от нови избори.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц съобщи през днешния ден на конференция, че партийното управление се решило на тази стъпка поради отговорността си към Германия и към Европа. “Но това не взема решение автоматизирано посоката, в която поемаме. Каквото да и приемем, ще бъде подложено на гласоподаване от партийните членове ”, съобщи той.

Подкрепата за ново държавно управление може да пристигна и под друга форма, като да вземем за пример публично съглашение да не се попречва държавно управление на малцинството на Меркел или неофициална договорка за толеранс към него.

Играта на котка и мишка ще продължи идната седмица, когато Мартин Шулц ще беседва с Меркел и с водача на ХСС Хорст Зеехофер. Домакин на договарянията им в четвъртък ще бъде президентът Франк-Валтер Щайнмайер, за който се счита, че поддържа образуването на необятна коалиция.

В петък сутринта след 8-часови договаряния сред топ политиците на ГСДП генералният секретар на партията Хубертус Хайл разгласи, че партията “няма да каже не на полемики ”. Но той не посочи с кои сътрудници ще бъдат водени договаряния, нито дали ще има нова необятна коалиция.

Решение в поддръжка на кабинет на Меркел ще бъде удар за мнозина социалдемократи, които винят досегашния политически съюз с канцлера за най-лошия си от десетилетия резултат на парламентарни избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР