ГСДП и десницата се събират за преговори в срядаЛидерът на

...
ГСДП и десницата се събират за преговори в срядаЛидерът на
Коментари Харесай

Шулц иска поста на финансов министър

ГСДП и десницата се събират за договаряния в сряда


Лидерът на немската левица ГСДП Мартин Шулц желае неговата партия да получи поста на финансов министър в вероятно бъдещо съдружно държавно управление с десницата на канцлерката Ангела Меркел, заяви в. “Ханделсблат ”.

“Целта е да получим финансовото министерство ”, декларирал Шулц пред депутатите от групата на ГСДП, като изтъкнал значимостта на ръководството на държавните средства.

Искането на този портфейл обаче може да провали договарянията за коалиция, предизвестяват анализатори. И напомнят, че този въпрос най-вероятно е бил и една от аргументите за краха на диалозите за държавно управление сред десницата, зелените и либералдемократите. Последните упорстваха техен човек да оглави финансовото министерство и в началото се смяташе, че Меркел може да се съгласи, още повече поради обстоятелството, че дългогодишният й финансист №1 Волфганг Шойбле напусна поста и оглави Бундестага.

Представител на ГСДП отпред на финансите обаче наподобява още по-малко евентуално, защото левицата желае да се постави завършек на политиката на строги икономии, която Меркел застъпва и наложи и в Европейски Съюз.

Социалдемократите не могат да си разрешат огромни отстъпления от предизборната си стратегия в нова необятна коалиция, откакто присъединяване им в предходните две съществено стопи поддръжката за тях. А вероятно съглашение за държавно управление ще бъде подложено за вътрешнопартийно утвърждение в левицата и членовете й могат да го отхвърлят, в случай че не открият в него мечтаните от тях политики.

Меркел съобщи през днешния ден, че се надява да завърши проучвателните договаряния с ГСДП за образуване на държавно управление доникъде на януари, след което да стартират публични договаряния за коалиция. “Искаме да съставим устойчиво държавно управление ”, сподели Меркел.

В сряда се чака представители на левицата и десницата да се съберат за разискване на графика и главните детайли от предварителните договаряния.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР