Групите за автентичен фолклор Добруджанка“ и Жарава“ при пенсионерски клуб

...
Групите за автентичен фолклор Добруджанка“ и Жарава“ при пенсионерски клуб
Коментари Харесай

Каварненски групи за автентичен фолклор участваха в международен фестивал в Гърция

Групите за достоверен фолклор „ Добруджанка “ и „ Жарава “ при пенсионерски клуб „ Радка Чаушева “ – Каварна вземат участие в Международните фестивални „ Дни в Паралия “ – Паралия – Катерини, Гърция. В продължение на три дни фестивалната сцена е открита за над 300 деца, младежи и възрастни представители на певчески групи, национални оркестри, фолклорни танцови ансамбли и музикални трупи от България, Македония, Литва, Румъния, Хърватия и Косово.

Дебютното показване на двете каварненски групи зад граница, се реализира със съдействието и поддръжката на Община Каварна. Кметът Елена Балтаджиева и представители на общината участваха на формалното разкриване на събитието. Градоначалникът поздрави певческите групи, като им пожела прелестен престой и сполучливо показване на интернационална сцена.

Обичайно фестивалните дни стартират с дефилета на съставите. В интернационалният церемониал каварненските самодейци впечатляват с многоцветните си достоверни национални носии, наследени, съхранявани и излъчени от потомство на потомство в фамилиите. Забележителни за домакините и гостите на фестивала са неповторимите ръчно избродирани украси и претекстове върху обичайните дрехи, както шевиците и орнаментите по ризите, които са присъщ код за етнографската история и просвета на нашия край. Общата визия на певческите групи от Каварна се добавя и с песните, които самодейците извършват на фестивалната сцена. Представянето на групите „ Добруджанка “ и „ Жарава “ е с по три национални песни под музикалният акомпанимент на корепетиторите Христо Маринов и Дейвид Ангелов. Индивидуално във фестивала с две национални песни взе участие и Ивайло Василев – началник на групите.

Участието на каварненските фенове – самодейци в Международните фестивални „ Дни в Паралия “ е следващото доказателство, че представянето на националните ни песни и самобитни национални носии посредством другите форми на изява, дава самочувствие и убеденост, че българският фолклор ще продължава да е най– колоритната, най – цветната и жива визитна картичка на нацията зад граница.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР