Групите на БСП и Възраждане“ Столичния общински съвет ще внесат

...
Групите на БСП и Възраждане“ Столичния общински съвет ще внесат
Коментари Харесай

БСП и „Възраждане“ в СОС искат референдум за МОЧА

Групите на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ Столичния общински съвет ще внесат искане за осъществяване на референдум по отношение на Паметника на Съветската войска. Пред публицисти Иван Таков от Българска социалистическа партия разяснява, че столичанитрябва да кажат дали желаят монументът да остане в Княжеската градина.

По думите му противозаконните дейности, които се правят по разглобяване на паметника сега ще бъдат осъдени. Таков дефинира като безсрамие отрязания нощес с флекс шмайзер от монумента.

Припомняме, че във вторник стартира демонтажът на Паметника на Съветската войска, откакто служащи отрязаха с флекс най-високата фигура на монумента.

Демонтажът, който в обществените мрежи бе избран като " Специална реставрационна интервенция ", стартира с високо вдигнатата ръка на руски боец, държаща автомат, прочут като Шпагин.

Това се случина фона на митинги, ранен народен представител (Свиленски от БСП), митинги, обидни изявления в Народното събрание и апели за митинги.

Българска социалистическа партия отиде на крайници и при премиера Николай Денков с настояването демонтажът да бъде спрян, само че без триумф. След срещата те приканиха свои симпатизанти да излязат на митинг против премахването на паметника.

" От 70 години този монумент в никакъв случай не е реставриран. Ние възложихме това проучване и резултатите демонстрираха, че вследствие на времето са се получили съществени пукнатини във фигурите ", сподели Вяра Тодева, регионален шеф на София.

Експертното мнение е направено от скулптора Марин Марков. По думите му имало съществени пукнатини, които тук-там са до 4-5 см.

" Когато е инсталиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала ", разяснява Марков по-рано денем.

Първо ще бъдат демонтирани фигурите, които се намират най-високо, само че към този момент не е ясно къде ще се съхраняват. По думите на Тодеа ще се охраняват в държавен парцел.

След социална поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се по-късно фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, в случай че пространството там разрешава това. От самият музей обаче обявиха, че няма опция при тях да се съхранява паметника.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че не утвърждава тези дейности и хората трябвало да виждат и неприятното.

" Възраждане " се заканиха, че ще предпремат всички ограничения, в това число и на ръба на закона, с цел да запазят Паметника на Съветската войска на мястото, на което е. Ще сезират и прокуратурата, тъй като имат подозрения, че длъжностните не са спазили закона и правят всичко прикрито за необятната общност.

От Българска социалистическа партия даже оповестиха, че кранът до паметника е противозаконен.

Русия също реагира посредством представителя на външно министрество Мария Захарова.

Властите на София минаха към практическа реализация на от дълго време кроените срамни проекти за разглобяване на Паметника на Съветската войска ”, декларира Мария Захарова. „ Величествената скулптурна комбинация, издигната в символ на успеха над нацизма, от дълго време се е трансформирала в пленник на локалните политически игри и персоналните упоритости на обособени представители на ръководещия хайлайф. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът безусловно се изпраща на бунището на историята. Варварските дейности на българската страна нямат опрощение и амнистия. Те наподобяват изключително цинични в изискванията на галопиращ напредък на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо състояние със спазването на човешките права и чудовищна имитация на историята. България от дълго време, без да го вижда, върви по пътя на реабилитация на нацизма ", се споделя в част от нейното изказване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР