Групи за граждански права завеждат дело за пренасочване на картите на Тенеси

...
Няколко граждански групи и групи за права на глас заведоха
Коментари Харесай

Няколко граждански групи и групи за права на глас заведоха дело в сряда срещу републиканския губернатор Бил Лий и други държавни служители за картите на Конгреса и Сената на щата Тенеси, за които те твърдят, че са дискриминационни и нарушават конституционните права на цветнокожите избиратели.

В съдебния иск се твърди, че контролираният от републиканците щатски законодателен орган по-специално е намалил правото на глас на чернокожите жители чрез преразпределяне около Мемфис и Нешвил. Групите молят съда да предотврати „свикването, провеждането, надзора или удостоверяването на всякакви следващи избори в оспорваните райони“, както те са структурирани в момента.

С подаването на документи Тенеси се присъединява към няколко щата, изправени пред предизвикателства за преразпределяне преди изборите през 2024 г., които ще определят контрола върху тясно разделената Камара на представителите на САЩ.

„Картите, одобрени от законодателния орган на Тенеси, умишлено подкопават гласовете на цветнокожите общности в Тенеси“, каза в изявление Деби Гулд, президент на Лигата на жените избиратели на Тенеси. Групата е един от ищците по делото.

Заедно с Лигата на жените гласоподаватели на Тенеси, делото беше заведено от Конференцията на щата Тенеси на NAACP, The Equity Alliance, Memphis A. Philip Randolph Institute, African American Clergy Collective of Tennessee и пет лица.

Ответниците, изброени в делото, включват Лий, държавния секретар Тре Харгет, щатската избирателна комисия и седем членове на комисията. CNN се свърза с офиса на Лий. Офисът на Харгет насочи CNN към офиса на главния прокурор.

Брандън Смит, началник на кабинета на главния прокурор Джонатан Скърмети, каза на CNN в имейл, че все още не им е връчена жалба към четвъртък вечерта.

Делото сочи, че бившата крепост на Демократическата партия в окръг Дейвидсън – която включва Нешвил – е разделена на три отделни конгресни окръга, ход, според който делото е „разредило избирателната сила“ на чернокожото население и е направило окръга по-благоприятен за републиканците.

Съгласно картата на Конгреса, която беше подписана като закон през февруари 2022 г., демократите загубиха благоприятен район, докато републиканците спечелиха един. В резултат на това щатът сега има само един клонящ към демократите конгресен окръг, докато има осем окръга, които предпочитат републиканците, съобщи по-рано CNN.

Интерактивно: Пренасочване на Тенеси през 2022 г.: Конгресни карти по райони

Групите също оспорват новата карта на щатския Сенат, която разделя окръг Шелби, който включва Мемфис. В съдебния иск се казва, че планът е намалил почти наполовина чернокожото и испаноговорящото население на район на Сената, предотвратявайки цветнокожите гласоподаватели да имат „възможност да изберат избраните от тях кандидати“.

В делото се твърди, че законодателната власт на щата, която придвижи и двата плана през януари 2022 г., не е обърнала „смислено внимание“ на публичните показания и „е била наясно, че предложените от него промени за пренасочване в окръзите Дейвидсън и Шелби ще размият гласовете и ще засегнат неблагоприятно чернокожите избиратели и други цветнокожи избиратели в тези окръзи.“

Други предизвикателства за пренасочване се срещат и в Алабама, Северна Каролина, Охайо, Джорджия, Луизиана, Ню Йорк и Тексас. Тези битки предизвикаха национално внимание, тъй като резултатите биха могли да определят дали републиканците ще запазят или разширят тънкото си мнозинство в Камарата на представителите на САЩ.

В края на миналия месец законодателният орган на Алабама с мнозинство от Републиканската партия одобри нови карти, след като Върховният съд на САЩ каза, че съществуваща карта вероятно нарушава федералния закон за гласуване, като намалява избирателната сила на чернокожите жители. Очаква се по-късно този месец федерален съд да изслуша жалба от групи за граждански права.

Джани Бошма, Рене Ригдън, Байрън Манли, Итън Коен и Фредрека Шутен от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР