Групата за правата на абортите завежда правни действия за тесни медицински изключения от забраните за аборти в 3 щата

...
Вашингтон — Правна организация за правата на абортите предприема правни
Коментари Харесай

Вашингтон — Правна организация за правата на абортите предприема правни действия в три щата от името на лекари и жени, на които е отказано или забавен достъп до грижи за аборт, въпреки изправени пред усложнения при бременност като част от усилията за изясняване на изключенията за „спешна медицинска помощ“ от държавните забрани за аборти.

Исковете, заведени от Центъра за репродуктивни права в държавните съдилища, оспорват тесния обхват на законите в Айдахо и Тенеси, които позволяват извършването на аборти при ограничени обстоятелства, за да се защити живота или здравето на майката. Третият иск, заведен срещу Детската болница в Оклахома и заведен в Министерството на здравеопазването и човешките услуги, твърди, че заведението е нарушило федералния закон, когато е отказало грижа за аборт на жена, страдаща от животозастрашаващо усложнение по време на бременност.

Усилията не са насочени към отмяна на забраните за аборти, а по-скоро се стремят да разширят опита на бременни жени, които са били изправени пред сериозни рискове за здравето си, след като са се сблъскали с усложнения по време на бременност и им е отказан аборт, както и тези на лекари, които са казали, че са неспособни да осигурят грижи поради страх от отговорност.

осъдиха щата Тексас заради неговия закон за абортите, който позволява процедурата да се извършва на пациент със „спешно медицинско състояние“. Делото беше първото, заведено от името на пациентки, на които са отказани аборти, въпреки че са изправени пред опасни усложнения при бременност, и се стреми да изясни медицинските изключения в закона за абортите в Тексас.

През август съдия от щатски съд постанови, че жените, които имат усложнения са освободени от държавната забрана. Властите в Тексас обжалваха решението, което сега е отложено.

Съдебни действия в Айдахо, Тенеси и Оклахома

Последните съдебни искове, заведени в Айдахо, Тенеси и Оклахома, се стремят да разширят работа в Тексас чрез изясняване на ситуациите в тези щати, когато лекарите могат да извършват и бременните пациентки могат да извършват аборти при изключения от държавните забрани.

Без изясняване на това какви обстоятелства попадат в изключенията, бременните жени, изправени пред сериозни рискове за здравето, трябва изчакайте да получите грижи за аборт или напуснете щата, се твърди в оплакванията. Заплахата от строги наказания за лекарите - включително затвор, глоби и загуба на лиценз - ги кара да се колебаят да предоставят грижи, казва групата.

Искът в Тенеси е заведен от името на три бременни жени и двама лекари, които твърдят, че медицинското изключение на щата от забраната за аборти нарушава конституцията на щата и искат разяснение дали изключението позволява аборти в случаи на фатални диагнози за плода. Мярката позволява извършването на аборти, ако лекарят прецени, че е необходимо да се „предотврати смъртта на бременната жена или да се предотврати сериозен риск от значително и необратимо увреждане на основна телесна функция на бременната жена“, но в иска се твърди, че законът е неясен и може да попречи на предоставянето на необходимата медицинска помощ.

Две от жените, замесени в случая, научиха по време на бременността си, че бебетата им са с фатални фетални диагнози, но трябваше да продължат бременността си. Едната, Никол Блекмън, започна да показва предупредителни признаци на прееклампсия и роди мъртво бебе в седмия месец от бременността. Другата, Али Филипс, събра пари, за да пътува до Ню Йорк, за да направи аборт, след като й бяха отказани грижи в Тенеси. Третият ищец, Кейти Дюлонг, беше диагностицирана с цервикална недостатъчност и й беше казано, че ще загуби бременността, но трябваше да изчака 10 дни след поставянето на диагнозата, за да получи лекарство за изключване на бременността без по-голям риск за здравето си. В делото се твърди, че жената е щяла да умре от забавянето на получаването на грижи.

В делото в Айдахо оспорващите - четири жени, на които е отказано аборт, двама лекари и Академията на семейните лекари в Айдахо - твърдят, че след като Върховният Съдът отмени Роу, щатската инфраструктура за репродуктивно здравеопазване „изпадна в криза“, което доведе до изселване на акушер-гинеколози и специалисти по фетална медицина на майката, които се страхуват от отговорност съгласно държавните ограничения за абортите.

И четирите пациенти, които водят дела срещу закона на Айдахо, който включва изключение за предотвратяване на смъртта на бременна жена, пътувала извън щата, за да направи аборт, след като бебетата им са били диагностицирани със състояния, които ги правят малко вероятно да оцелеят след раждането.

„Всички от гореописаните жени в този случай искаха деца и всички претърпяха невъобразима трагедия и рискове за здравето поради забраните на абортите в Айдахо“, се посочва в иска. „Техният опит показва, че противно на обявената от тях цел за подпомагане на живота, забраните застрашават бременните жители на Айдахо, рискувайки загуба на плодовитост, нараняване и дори смърт.“

Ищците от Айдахо твърдят, че изясняването на изключението на щата би позволило доставчиците на здравни услуги да предоставят животоспасяващи грижи, без да чакат здравето на майката да се влоши. Подобно на Тенеси, претендентите също се стремят да разширят изключенията от законите на Айдахо, за да позволят на лекарите да извършват аборти, когато бебето има фатална диагноза.

Искът в Оклахома е заведен в Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ от името на Джейси Статън, която е диагностицирана с частична моларна бременност, която не е жизнеспособна. Въпреки че е изпитала силна болка и кървене, след като е научила за състоянието й, медицинският център на Университета на Оклахома не й е осигурил аборт, който в жалбата е бил необходим за стабилизиращо лечение. Вместо това Статън беше преместена в детската болница в Оклахома, където доставчиците й казаха, че ще умре без лечение.

Въпреки че е помолила персонала да направи аборт, Статън твърди, че доставчиците са казали, че не могат да извършат процедурата, докато тя „активно не се срине пред тях“ или близо до инфаркт, според документацията. Твърди се, че са предложили да оставят Статън да чака на паркинга, за да бъде близо до болницата, когато здравето й се влоши, се посочва в жалбата.

С влошаването на състоянието й Статън кара три часа от Оклахома до Канзас, за да приеме аборт, според документацията.

„Бременните хора не трябва да се страхуват, че ще им бъде отказано животоспасяващо лечение от болниците в Оклахома, нито трябва да бъдат принуждавани да чакат, докато са на прага на смъртта, преди доставчиците на здравни услуги се намесват“, се посочва в жалбата.

Жалбата, подадена до отдела, твърди, че детската болница в Оклахома е нарушила Закона за спешно медицинско лечение и труд, или EMTALA, когато е отказала необходимата медицинска помощ на Statton. Законът изисква доставчиците на здравни услуги, които получават средства от Medicare, да осигурят необходимото стабилизиращо лечение на майка, чието здраве е изложено на риск, включително спешен аборт.

Статън изисква от Министерството на здравеопазването и социалните услуги да проучи болницата за нарушения на EMTALA и „предприемат всички необходими стъпки за коригиране на цялото незаконно поведение, установено при разследването, включително чрез налагане на всички подходящи наказания и чрез изясняване, че EMTALA има предимство пред закона на Оклахома.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР