Групата за етично отношение към животните РЕТА се обърнала към

...
Групата за етично отношение към животните РЕТА се обърнала към
Коментари Харесай

Искат от Лондон да спре „варварската” практика на военни учения в Тайланд да ядат живи змии

Групата за етично отношение към животните РЕТА се обърнала към английския министър на защитата Бен Уолъс да повлияе на уредниците на годишните военни учения в Тайланд Cobra Gold.
Според зоозащитниците на тези интернационалните маневри се ядат живи инсекти и влечуги, което може да докара до разпространяване на инфекциозни болести и даже до нова зараза. Това написа английското издание The Independent в собствен материал.
С апел Англия би трябвало да спре бойците, „ пиещи змийска кръв и ядящи живи влечуги ” – се обърнала РЕТА към държавното управление.
Хиляди военнослужещи от целия свят годишно вземат присъединяване в взаимните военни учения Cobra Gold в Тайланд. В рамките на занятията по „ оцеляване ” те са заставяни да убиват и да ядат разнообразни живи същества, разяснява изданието.
На видео от маневрите предходната година се вижда, по какъв начин американски бойци сваляли кожата на живи гущероподобни гекони и ги яли, пиели кръвта на обезглавена змия и дъвчели скорпиони. При това те споделяли труповете на животните и насекомите със своите бойни приятели от други армии.
Някои участници в Cobra Gold убивали с голи ръце птиченца. А един от тях изял отровна тарантула, обръщат внимание ужасени представители на PETA.
Британските управляващи настояват, че представители на техните въоръжени сили в никакъв случай не са взели участие в полевите учения Cobra Gold. Въпреки това в своето писмо РЕТА моли министър Бен Уоръс да повлияе на уредниците на маневрите да се откажат от упражненията с живи животни, като ги заменят с „ по-ефективни и етични ”.
Групата декларира, че такава процедура основава риск за разпространяване на зоонозни болести, в това число ковид, и подлага на заплаха освен участващите в Cobra Gold войски, само че и популацията като цяло. Освен това, съгласно РЕТА, сходно „ ритуално ” и „ варварско ” ликвидиране, както и изяждането на животните, води до изгубване на типове, намиращи се под опасност.
Убитите змии в миналогодишните учения, били кралски кобри. Те са вписани от Международния съюз за защита на природата в лист на уязвими, с други думи ги заплашва „ висок риск от изгубване в близко бъдеще ”.
„ Изпращането на военнослужещи в Тайланд, с цел да пият кръв на обезглавени змии, е парадокс, който може да предизвика нова пандемия ” – смята мениджърът по научна политика в РЕТА Джулия Бейнс. „ Грубото ликвидиране на животни по време на тези годишни учения освен слагат под опасност публичното здраве и заплашва типове, намиращи се на границата на изгубване, в това число кралската кобра, само че и позорят нашата армия ” – прибавя тя.
В своето писмо до министър Уолъс РЕТА се базира на проучване от Центъра по надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати. Според него, към 75% от появилите се наскоро инфекциозни болести по хората, в действителност са зародили в началото като болест по животните.
Според някои оценки, от 1970-те години в следствие от интервенция на индивида в живота на животните са зародили не по-малко от 30 инфекциозни болести, включително птичият грип, Ебола и вирусът Зика. Учените не на вятъра подозират, че Covid-19 се появил у прилепи и по-късно се предал на хората посредством други животни, отбелязва The Independent.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР