Групата Spadel, собственик на лидерa при натуралните води у нас ...

Групата Spadel, собственик на лидерa при натуралните води у нас

Белгийският собственик на Девин отбелязва 100 години Spa M...

Групата Spadel, притежател на лидерa при натуралните води у нас – „ Девин “ ЕАД, отбелязва 100-годишен празник на индустриалната база Spa Monopole и марката Spa Reine в Белгия. Годишнината беше почетена от кралското семейство на Белгия – крал Филип и кралица Матилда, които посетиха фабриката за бутилиране на вода. Темите за биоразнообразието и опазването на природата бяха прегледани на кръгла маса в наличието на кралската двойка, Джил Питърс, фламандски синоптик и деятел за климата, както и на министъра на околната среда на Валония Селин Телие. Беше показано изследване, извършено с самостоятелната консултантска компания Arcadis, което удостоверява, че през последните 100 години във връзка с биоразнообразието Spa Monopole има не просто неутрално, а позитивно влияние върху околната среда в региона. За своите 100 години Spa Monopole са емблема за опазването на естествените запаси в Европа.Групата Spadel поставя целенасочени старания за възобновяване и поддържане на биоразнообразието към всички извори за бутилиране на натурални води, за които се грижи. В България тези старания се извършват в партньорство с асоциацията BeeОdiversity. В предпазената вододайна зона на изворната вода DEVIN в региона на град Девин в Родопите са сложени пчелни кошери. Всяко тримесечие поленът от тях се събира и изпраща в лабораторията на BeeОdiversity за разбор за съществуването на пестициди и тежки метали. Следят се над 500 параметъра за разкриване на евентуални замърсители в региона.

„ Родопският ни извор се отличава с екологична непорочност и със забележителното наличие – сред 70 и 90%, на диви (некултивирани) растителни типове “, разяснява Петя Манастирска, началник „ Устойчиво развиване и качество “ в „ Девин “ ЕАД. „ Благодарение на полена е открито, че в региона на извора в Девин се среща и един от предпазените растителни типове в Европа, многогодишното тревисто растение нормално кървавиче (Persicaria bistorta). “Годишният отчет на BeeОdiversity за 2020 година и данните за първите три тримесечия на 2021 година демонстрират цялостно неявяване на пестициди и тежки метали в полена, събран от околната среда в региона. През 2020 година точно с приноса си към BeeОdiversity „ Девин “ завоюва две призови места на състезанието „ Най-зелените компании в България “ в категориите „ Зелена концепция “ и „ Зелена самодейност “.

От 2021 година „ Девин “ ЕАД към този момент е сертифицирана въглеродно неутрална компания, която получава валидация, издадена от интернационалната консултантска организация по климата CO2logic и одобрена от упълномощения и самостоятелен сертифициращ орган Vinçotte. „ Девин “ ЕАД е първата българска компания за натурални води, която реализира въглероден неутралитет както на равнище компания, по този начин и равнище артикул. Това значи, че всяка покупка на бутилка с марка DEVIN е деяние в поддръжка на климата.

Източник: marica.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg