Групата от богати държави трябва да води херкулесова мобилизация, за

Групата от богати държави трябва да води херкулесова мобилизация, за ...

Гордън Браун призова Г7 да поведе сериозна битка срещу COVID-19

Групата от богати държави трябва да води "херкулесова мобилизация", за да настоява за глобална масова ваксинация срещу COVID-19. Това написа бившият британски премиер Гордън Браун на страниците на вестник „Гардиан”. Той уточни, че са необходими 22 млрд. паунда, за да се осигурят годишни ваксинации за страни с по-ниски доходи, докато коронавиресът не престане да отнема животи.
Г7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Европейския съюз. Следващата среща на върха трябва да се проведе във Великобритания през юни. Правителството на Обединеното кралство заяви, че милиони дози са били изпратени до развиващите се страни по схемата Covax. Програмата, ръководена от Световната здравна организация и други международни групи, има за цел да гарантира справедливо споделяне на ваксините между всички нации, богати и бедни. Очаква се схемата да осигури достатъчно дози, за да покрие повече от една четвърт от развиващия се свят до края на тази година, но по-малко от 1% от населението на Африка на юг от Сахара е имунизирано досега.

Без ЕС Великобритания ще стане Северната Корея на Европа, смята Браун Без ЕС Великобритания ще стане Северната Корея на Европа, смята Браун
Ако напусне Европейския съюз, Великобритания ще се превърне в Северна Корея на европейския континент. Това заяви бившият министър-предс...
"Имунизирането на Запада, но само на част от развиващия се свят вече подхранва твърденията за "ваксинен апартейд "и ще остави COVID-19 да се разпространява, мутира и заплашва живота и поминъка на всички нас за години напред", пише той. 
Браун смята, че има спешна нужда от по-мащабни действия и предупреди срещу "непредсказуемо финансиране" и "непостоянни модели на даване". "Трябва да похарчим сега, за да спасим животи, а утре трябва да харчим всяка година, за да продължим да ваксинираме, докато болестта вече не отнема животи", каза бившият лидер на лейбъристите.
Доставките на ваксини по програмата Covax започнаха през февруари, но имаше критики, че тя не се е движила достатъчно бързо.

Източник: actualno.com