Групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала натиск

...
Групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала натиск
Коментари Харесай

Механизмите за натиск над съдии: Eто как Мартин Божанов - Нотариуса е изнудвал магистрати

Групата към убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала напън върху двама съдии. Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали Висш съдебен съвет през февруари 2020 година и са се явили на чуване пред Съдийската гилдия, с цел да опишат за натиска, на който са били подложени.

Вижте целия стенографски текст на съвещанието на Висш съдебен съвет .

Атаката против арбитър Владислава Цариградска стартира през 2019 година с медийни изявления. Пред съдийската гилдия тя е разказала, че е получила предизвестие да си направи отказ по дело за заможен спор, споделя Българска национална телевизия.

Владислава Цариградска: " Получих това предизвестие, че в случай че се отведа от делото, обявата ще бъде свалена, в това число можело и някакви пари да ми се платят. Ако това не се случи обаче, е единствено началото и няма да мога да работя, само че освен като арбитър, няма да мога да работя каквото и да било. "

Натискът станал още по-осезаем след отхвърли ѝ да си даде отказ. Публикации са били хвърляни даже пред постройката на съда. Заради заканите съдията е била сложена 6 месеца под защита.

Владислава Цариградска: " Цитираха ме в изявления, в това число се сподели: „ Хайде да не експортирам неща от персоналния Ви живот, че не е доста хигиенично ". В зала водеха човек - един с тъмни очила; различен, който познавам, не съм виждала близо 10 години, всички са от София, това се случва в Луковит. "

Пред Висшия правосъден съвет е бил изслушан и арбитър Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд. Пред магистратите той твърди, че също е бил притискан от същата груха лица и против него на 20 април 2017 година е подадена тъжба в ГДБОП за искане на рушвет посредством експерт.

Цветко Лазаров: " В продължение на три години аз нямам отговор прекъснато ли е това произвеждане. Разпитван съм освен аз, целият състав беше свикан да се яви в ГДБОП, настрана от това съм разпитван и в Столична дирекция на вътрешните работи, защото те се държаха скандално в залата, пристигнаха служители на реда от Столична дирекция на вътрешните работи, тъй че на процедура се водят две паралелни следствия за едно и също нещо. "

От описа на двамата магистрати е станало ясно, че хората към Божанов са показали възприятие на безотговорност.

Даниела Марчева - член на Висш съдебен съвет: " Срещу съдиите са отправени доста дръзки, арогантни и индиферентни закани, макар че съвещанията са обществени. "

Според Даниела Марчева, от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, по време на чуването са били изнесени явни данни за осъществени закононарушения по отношение на съдиите, също така двата проблема нанесли тежък удар върху престижа на съда:

" Мартин Божанов се е опитал да дискредитира висши представители на съда. Като да вземем за пример е изтъквал познанства с ръководителя тогава на Върховен касационен съд Лозан Панов, с други лица заемащи високи постове в правосъдната система. - Каква е крайната цел на тези хора? Отвод и нов правосъден състав. На мен ми се коства, че задачата е тъкмо такава. Когато на тях държанието на съдията им се вижда задоволително без значение, стартират да упражняват напън като се пробват посредством отводи и други средства да отведат съдията от разглеждането на делото. "

Двата случая стигат до Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Даниела Марчева - член на Висш съдебен съвет: Това, което успяхме да създадем е да изпратим искане за инспекция до Министерство на вътрешните работи, до основния прокурор. Как завършиха тези инспекции? За страдание информацията, която се върна е в единия случай, че е прекъсната инспекцията, в другия случай нямаше никакви данни. На мен ми се коства, че тези случаи не са постоянно феномени. Това, което е постъпвало в съдийската гилдия са тези два случая и още един на арбитър от Софийски градски съд. "

От съдийската гилдия обявиха, че към оня миг опитите да се предизвикват законодателни промени в отбрана на съдиите са били несполучливи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР