Групата, оглавявана от Германия, продължава да се противопоставя на тандема

...
Групата, оглавявана от Германия, продължава да се противопоставя на тандема
Коментари Харесай

Пропаст разделя двата лагера на привържениците на реформата в еврозоната

Групата, ръководена от Германия, продължава да се опълчва на тандема Франция и Италия по въпроса за суверенните задължения, написа " Файненшъл таймс ".

Справянето със незабавни обстановки със суверенни задължения се трансформира в съществена фронтова линия за промяната на еврозоната. Двата лагера са, както наподобява, на диаметрално противоположни позиции. Ако те не реализиран компромис, малко евентуално е дълго чаканата самодейност за подсилване на защитните механизми на блока да отиде задоволително надалеч, с цел да отпаднат подозренията за неговата накърнимост при бъдещи рецесии.

В единия лагер е група страни отпред с Германия,

която упорства избавителните проекти да вървят ръка за ръка с преструктуриране на съответните задължения, което постанова загуби на частните притежатели на облигации на въпросните страни. Холандският министър на финансите Вопке Хукстра, отбрани тази теза в изявление за в. " Файненшъл таймс ", оповестено в сряда. " Това е от главно значение, в случай че нещата се объркат ", сподели той.

В другия лагер са, на първа линия, държавните управления на Франция и Италия. Те настояват, че наложителното преструктуриране на задължения ще аргументи безпорядък на финансовите пазари, ще провокира риск от раздробяване на еврозоната и ще подхрани политическия екстремизъм против Европейски Съюз. По-рано този месец френският финансов министър Брюно Льо Мер дефинира предлагането за автоматизирани " подстригвания " на частните вложители като

" алена линия " за Париж в договарянията за реформиране на еврозоната.

Италия може би е още по-неспокойна от Франция поради въодушевените от Германия оферти. Това едва ли е изненадващо поради обстоятелството, че държавният дълг на Италия възлиза на колосалните 2.3 трилиона евро - сума, която се равнява на към 130% от брутния вътрешен артикул.

Статистика на Европейската централна банка демонстрира, че италианските банки към момента имат съществени вложения в държавния дълг на страната, макар че са понижили от 2014 година своята експозиция до под 10% от общите си активи. В очите на Италия всяко предложение, водещо до загуби на частните притежатели на неин върховен дълг може да аргументи неразбория в банковата й система, като извади на показ

порочния кръг сред свръхзадлъжнялото държавно управление и свръхизложените банки.

Дебатите сред двата лагера може да наподобяват до известна степен теоретични при сегашната относително удобна финансова обстановка в еврозоната. Понастоящем появяването на нужда която и да било страна от клуба да изиска избавителен проект наподобява малко вероятността. Само преди шест години обаче частните вложители в гръцки държавни облигации бяха принудени да одобряват " подстрижки " при това, което се трансформира в първото преструктуриране на дълг в еврозоната.

Спасителният проект за Гърция от 2012 година включваше опит за потребление на клаузи за групово действане от британското общо право за налагане на " подстрижки ", уговорени със единодушието на квалифицирано болшинство от кредиторите.

Германия, Холандия и други северни страни кредитори са непоколебими, че даже да има нов избавителен проект, целият развой би трябвало да бъде ръководен по-добре. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР